Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Свечано додељени сертификати Еко-пакет креативног конкурса


Нишки Креативни Студио 07:00:00 0


Ученици ТИО секције и еколошке секције ОШ „Стефан Немања“ Ниш

Свечано додељени сертификати Еко-пакет креативног конкурса:
ОШ „Стефан Немања” из Ниша за рад „Ветрењача град” пвопласирана у категорији групних радова, а наставнице Весна Коцић и Весна Вукојевић ментори са највећим бројем пријављених радова

Доделом диплома и захвалница ауторима најинтересантијих радова од употребљене амбалаже 26. маја 2015. године у просторијама Пресс центра УНС-а, окончан је овогодишњи пројекат „Еко пакет”. То је део међународног програма Еко школе, а циљ овог пројекта је едукација јавности о правилном одлагању употребљене Тетра пак амбалаже и подизање свести о одговорном односу према природи. На овогодишњи конкурс стигло је више од 600 колективних и индивидуалних радова из 26 школа и образовних установа. Прво место је освојила ОШ „Стефан Немања” из Ниша за рад „Ветрењача град”, а наставнице Весна Коцић и Весна Вукојевић су ментори са највећим бројем пријављених радова и тим поводом су добиле захвалнице за изузетно ангажовањеу оквиру пројекта.

Учесници су били: Љубица Наумовић, референт за заштиту животне средине, проф. др Наташа Жугић Дракулић, члан Националног ФЕЕ Савета и Милена Табашевић, руководилац Еко-пакет пројект.


Иначе у овиру програма Еко школа 11. 05. 2015. године у ОШ „Стефан Немања“ у Нишу извршена је презентација и изложба гљива. „То је наша мисија“- рекли су чланови „Гљиварског удружења Ниш“. Ученици су чули како се палила ватра уз помоћ труда, како се диме кошнице, подсетили смо се прича дека- пчелара који су већ причали ту причу, видели јестиве и отровне гљиве, сазнали да су гљиве храна, отров и лек, завирили су у микрокосмос чудесних гљива, упознали чаробни свет копнених звезда са врхова Суве планине, обала Нишаве и шума Вилиног града. Ово је била јединствена прилика да сазнају нешто о најскупљој гљиви на свету, а и виде  најређу гљиву... Неколико група од по осамдесеторо деце у групи пажљиво је пратило презентацију „Чаробни свет гљива“, а предавање је  одржала Ивана, најпопуларнији биолог у Нишу и највећи стручњак за гљиве међу својим колегама.

ОШ „Стефан Немања“ у Нишу  је 28 и 29.04. 2015. године учествовала на манифестацији „Фестивал Науке -Научне чаролије 6“ који је одржан у ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу. Фестивал приказује савремене токове науке и тенологије, и на начин прилагођен школском узрасту представља различите научне дисциплине. Циљ манифестације је да се ученицима на занимљив начин представе поједине научне области (физика, ТИО, хемија, биологија, математика, географија, археологија, психологија и др.) и да им се на такав начин пробуде већа интересовања. То је између осталог на отварању рекао Бранислав Стојановић, директор ОШ „Доситеј Обрадовић“: „Овај фестивал има око 250 учесника из различитих градова. Присутни су учесници из Центра за промоцију науке из Београда, Физичког факултета из Београда, Факултета за физичку хемију, Филозофског факултета - одсек за психологију и представници основних и средњих школа из различитих градова Србије. Сматрам да је потребно, да код ученика млађих генерација усадимо интересовање за природне, а касније и за друштвене науке.“
 
Фестивал науке „Научне чаролије 6“ отворио је професор Физичког факултета из Београда, Горан Попарић. Наши ученици су се дружили и упознали са свим учесницима Фестивала и у Ниш вратили са осмехом на лицу пуни одушевљења и новог знања.
  

3. и 4.04.2015. „Наук није баук“ Ниш: Идеја је да представимо, објаснимо и промовишемо науку о заштити животне средине, како да „опасну“ батерију заменимо еколошком батеријом која није штетна, како да изградимо сопствену батерију са кућним стварима, да се упознамо са новим изворима енергије, да прикупљамо, одвајамо отпад.
Невероватно, уз нашу помоћ, посетиоци су претворили у вероватно и применљиво. Испитали су своје рефлексе уз помоћ интерфејса и програма савремене технологије, коју им је омогућио Александар Стојадиновић, ученик осмог разреда, опробали своју снагу у нашој рециклажној теретани, рециклирали, нацртали и понели за успомену своје струјно коло, научили да сами направе батерију од воћа и поврћа које им је увек доступно.
Заменили смо, бар на тренутак, „опасне батерије’’ бљеском природе, сада покушавамода оборимо „Гинисов рекорд’’ у броју прикупљених батерија (до сада смо прикупили око 2 тоне опасних батерија).
Извођењем занимљивих експеримената смо пробудили радозналост и интересовање код посматрача за природне науке. Приказана је корелација између хемије, биологије, технике. Ученици су били у костимима од материјала за рециклажу, а скулптуре израђене од материјала за рециклажу су красиле наш кутак и показали да сав отпад није смеће и све ово је у оквиру плана и програма „Еко-школе“. Изазвали смо велико интересовање и позвани смо да своје „креације“ покажемо и на „Научним чаролијама 6“ у Пожаревцу.
И то није све ... Поводом Светског дана заштите животне средине 5. 6. 2015. године у изложбеном простору Канцеларије за младе у Нишу  од 1. 6. до 6.6. 2015. године ученици наше школе ће изложити своје радове од материјала за рециклажу са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.                                                      

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост