Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Симона Рачуница - Хајди


Нишки Креативни Студио 10:00:00 0

Тања Вречко, ОШ "Младост" Нови Београд

 
ХАЈДИ - личност из књижевног дела


О
д малена јако волим књиге. Док нисам знала да читам често сам их прелиставала и гледала илустрације. Једва сам чекала да се мама врати кући и да ми чита неке књиге или бајке. Највише ми се допадао роман „Хајди“ који је написала Јохана Шпири.
Хајди је мала девојчица која живи са својим деком на планини. Крупне плаве очи обасјавале су њено лице. Сјај у њеним очима увек је био присутан. Плава таласаста коса вијорила би се на ветру док се игра са другом Петром. Иако је била ситна њен позитиван став би је јачи од било чега. Румени образи често су украшавали њено лице. Увек је била оптимистична. Многи људи из оближњег села говорили су да је њен дека груб и агресиван, али она је знала да није такав јер га је познавала. Хајди није хтела никоме да суди по томе како изгледа већ је желела да види каква је он особа. Када ју је тетка одвела у Франкфурт, она није познавала Клару, али се ипак трудила да се зближи с њом и да је боље упозна. Она је била болесна и због тога није могла да хода. Хајди је није осуђивала због тога већ је желела да јој помогне да заборави на то. Лепо се проводила у Франкфурту, али јој је ипак недостајала декина скромна колиба. Хајди је увек бринула да ли су сви на планини добро. Када су Кларина колица пала низ провалију, Хајди је била упорна у томе да Клара мора да прохода. Клара је желела да одустане, али Хајдин ентузијазам и позитивност су је гурали напред и давали јој наде да ће успети и Клара је на крају и успела. Хајди никада никоме није желела нешто лоше.
Лик као што је Хајди потстиче друге да читају књиге. Она увек даје жељу за позитивношћу. Поручује нам да и у најгорој ситуацији треба бити оптимистичан. Препоручујем свакоме да прочита књигу „Хајди“ јер, без обзира на то колико има година схватиће какав треба бити у животу.Симона Рачуница, 4/4

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост