Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Маша Перепелиуц - НАШЕ ШКОЛСКЕ АВАНТУРЕ


Нишки Креативни Студио 10:00:00 0

Тања Вречко, ОШ "Младост" Нови Београд

 
НАШЕ ШКОЛСКЕ АВАНТУРЕ


Н
едавно сам размишљала: „Волела бих да имам машину која би ме вратила у прошлост, да поново проживим све оне лепе тренутке које сам доживела са својим разредом и учитељицом. Желим времеплов!“ Речено – учињено. Узела сам велику металну кутију пуну лепо распоређених жица. Од продавца старудија купила сам 10 меканих дугмића. Све то сам спојила, додала још пар стварчица, ту и тамо мало фарбе, и ... voila! Савршен времеплов! Назвала сам га АОЧЧ-НОНС. Сада могу поћи на путовање кроз време!
Мислим да ћу почети од краја. Добро, значи притиснем ово дугменце на коме пише број четири. Онда померим ову стрелицу овде. Ето тако... Вежите своје појасеве! Пет, четири, три, два, један, ПОЛЕЋЕМО! Наша авантура почиње овде на аутобуској станици. А, ево га аутобус. Мало ћу премотати. Довде. Ту смо на Бранковом мосту. Испод је Старо Сајмиште. Још само мало премотавам. Ево нас код споменика кнезу Михајлу. „ Учитељице, читала сам у књизи коју сам позајмила из одељенске библиотеке, да ако коњ стоји на две ноге, значи да је коњаник погинуо у борби. Ако коњ има једну подигнуту ногу, то значи да је ратник умро од рана задобијених у боју, а ако су му све четири ноге на тлу то значи да је умро природном смрћу. Дакле, овај наш ратник је умро од рана задобијених у боју“, рече Елена. Још мало се ту задржавамо па  настављамо авантуру по Београду. Идемо кроз Кнез Михајлову улицу и многе друге улице нашег града и ево нас на Калемегдану! Сви ови музеји, справе за мучење, пролази, куле, паркови... врти ми се у глави. Мислим да сам довољно видела. Искључујем. Иако није био крај ове пустоловине, морала сам да угасим. Има још доста авантура да се види.
Ооо, шта је ово? А, садржај! То је сигурно додао онај човек који ми је помогао да направим машину. Овако то изгледа:
1.      БИОСКОП
2.    ПОЗОРИШТЕ
3.    ИЗЛЕТ НА САВУ
4.    ФИЛХАРМОНИЈА
5.    ПРИРЕДБЕ
6.    ЧАРОБНИ ГРАД
7.    MINICITY
8.    ОДЕЉЕНСКИ УСКРШЊИ БАЗАР
9.    ОБИЛАЗАК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ
10.                        ВАТЕРПОЛО УТАКМИЦА
11. ОДЕЉЕНСКА БИБЛИОТЕКА
12.                        ИЛУСТРОВАЊЕ МАШИНЕ КЊИГЕ
13.                        ИЛУСТРОВАЊЕ ЂОРЂЕВЕ КЊИГЕ
Оооо... Колики списак! Уствари, ово што сам вам рекла је само његов делић. Шта се ово дешава?! Ово је чудно! Само сам опипавала папир на чијем врху пише САДРЖАЈ. Дотакла сам место на коме пише ВАТЕРПОЛО УТАКМИЦА и ево ме сад ту. Скачемо, вичемо, навијамо. Ван себе смо од среће и усхићења. Не знам да ли су  друга одељења икада била овде. Не знам да ли су икада била на неком излету на који их школа није послала. Али једно знам: наша учитељица је најбоља учитељица на свету. Она је све то организовала и спровела у дело. Ко је није упознао, он не зна колико је она добра!
Мислим да је било довољно путовања кроз време за сада. Лепо сам се провела данас. Гасим времеплов. Исцрпљена сам али задовољна. Сада када знам да увек могу поново и поново да се вратим и  проживим дивне тренутке са другарима и учитељицом, нисам више толико тужна што се један чаробан период мог живота завршава.
За крај ћу вам рећи шта значи име машине. Наиме, то име АОЧЧ-НОНС значи АВАНТУРЕ ОДЕЉЕЊА ЧЕТВРТОГ ЧЕТИРИ - НАЈБОЉЕГ ОДЕЉЕЊА НА СВЕТУ.


Маша Перепелиуц,  IV/4
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост