Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Катарина Ковачевић - Сунце у сунцокрету


Нишки Креативни Студио 16:00:00 0

Снежана Стојановић, ОШ "Васа Чарапић" Београд


Сунце у сунцокрету


Н
ови дан. Ново јутро.
Сви поново зуре у сунце и захваљују му се на прелепом небу.
Зашто? Зашто уздижемо сунце, а сунцокрете пуштамо да погледом прате узор и не заблистају својом  светлошћу?
Каже се да су сунцокрети деца сунца. А деца вреде! И она обасјавају ноћ и претворе је у дан самом својом појавом. Носе у срцу једно велико сунце, можда веће од овог што је на небу. А ми га не распламсавамо. Докле ће то остати само пламичак који гори у сваком детету?
Свако има прилику да рашири крила, удахне живот, заблиста и обасја себе и друге! Да осети како га зраци свог сунца милују по лицу. Што само сунцокрети  непомично да стоје, а сунце плеше по небу и блиста? Што децу потцењују? У њима се тек рађа сунце, запалите га, распламсајте га, оживите га!
Нека свака следећа генерација буде боља од претходне. Нека се деца исправе, дигну главу ка свом сунцу. Нека огреју и инспиришу друге лепотом свог зрака слободе. Нека заплове небом и не забораве чијег су корена. Ако већ хоће да размишљају главом, нека им је срце у глави, јер - у срцу је сунце, а сунце је успех.
Лепота сунца засенити може само себе, не више и сунцокрете. Довољно су они посматрали одоздо. Време је да се вину у победу, у слободу!
Ко зна кога смо пропустили, чије сунце и какво сунце угасили гледајући у ово које већ вековима језди пред  нашим очима. Има и већих од њега. Ко се једном трона дочепа, тешко га је скинути. А не треба да буде тако...
Промене се морају вршити споља, а побољшање унутра, где се на срце накалеме нови плодови. Таквих је доста и нажалост су изгубили своју прилику заслепљени другима, одраслима. Ко зна какво сунце сија у нама...
И зато чувајте своје сунце, немојте слепети од  оног  са  неба, и кресати крила туђим намерама. Увек има шансе за све.
Јер, ко каже да се сунцокрети окрећу за сунцем, можда оно прати њих?!


Катарина Ковачевић, 61


ГРАН ПРИ 8. међународног фестивала дечјег стваралаштва "Марковдански сусрети деце и песника"

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост