Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Маскенбал предшколaца “Чуварко планете” - Дан планете Земље


Нишки Креативни Студио 12:00:00 0


О
сновна школа “Стефан Немања” у Нишу носи статус Међународне еко-школе. У школи се негују активности везане за очување природе, упознавање с природним знаменитостима и начином њиховог очувања. Због тога се у школи сваке године за Дан планете Земље одржавају многе еколошке активности. Ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда су правили: плакат о енергији воде, од тетрапака и старог папира су правили оригами - кактус , затим “буцмасте резервоаре воде” - макете кактуса од тетрапака и других материјала за рециклажу, воденични точак, а предшколци су својим маскама од тетрапака и других материјала за рециклажу одушевили све старије ученике наше школе, родитеље, комшије и представнике локалне самоуправе. 
Поред централне активности прикупљања пластичне, стаклене амбалаже, старог папира, лименки, електронског и електричног отпада, организоване су креативне радионице, презентација јединствених употребних предмета од отпада, организован је још и еколошки маскенбал предшколаца на игралишту школе организованом поводом 22. априла, Дана планете Земље. Маскенбал је био у знаку екологије, а костими су били израђени од материјала за рециклажу. Родитељи и малишали су били изузетно маштовити и од отпада су направили несвакидашње маске. Креативне и занимљиве маске вештица, робота, вила, принцеза, направљене су од тетрапака, старе хартије, картона, пластичних кеса и флаша, конзерви, уз огроман труд и залагање васпитачица, родитеља и деце. Деца су поред тога што су припремила најразличитије маске на тему заштите и очувања животне средине, рецитовала, играла и певала. Ове године маске су направљене од отпадних материјала који касније могу да се прерађују и рециклирају.  Добили су дипломе “Чуварко планете” и свечано обећали да ће бити чувари планете. Имали су дефиле, изводили су занимљиве и ефектне покрете вођени васпитачицама. Обележавајући Дан планете Земље,  у склопу пројекта „Лековито биље“ предшколци су засадили саднице лековитог биља у конзервама које су донели у вртић, а како би сви знали о којим се биљкама ради, деца су нацртала биље и исписала називе биљака које су посадила.
У циљу едукације грађана и стављања акцента на очување животне околине општине Пантелеј и нашег краја потребно је успостављање трајне сарадње између школа, предшколске установе и локалне самоуправе. На овај начин шаљемо поруку да делујући локално, од свог дворишта, мислимо глобално - на очување целе планете.


Координатори програма Весна Коцић и Весна Вукојевић«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост