Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » ЈАВНИ АКВАРИЈУМ И ТРОПИКАРИЈУМ БЕОГРАД


Нишки Креативни Студио 08:00:00 0

Марко Јовановић, 6/2, ОШ “Старина Новак“ Београд

  

Т
ог 29. априла, као и свако јутро кад сам у прилици, отео сам тати новине и почео их прелиставати. Ја  то, наравно, радим од страна резервисаних за спорт. Пажњу ми је у једном тренутку привукао текст о рибицама, гмизавцима и осталим становницима водене средине. Нисам ни слутио да ћу се ускоро наћи у том окружењу.
Тако то бива када судбина уплете своје прсте. Показао  сам мами текст,  а она одушевљено препозна  и човека на сликама. “Па ово је Бане, мој најбољи друг са студија. Ово личи на њега и на овом примеру ћу ти показати како људи који имају сан га и остварују без обзира на препреке, недаће и недостатак новца!“ Мама је, наравно одмах ступила у контакт са Банетом и договорила нашу посету за 2. мај.
Ускоро смо се организовали, позвали моје другаре, Синишу и Јову. Обично, када пуно очекујем од неке посете, разочарам се,  али овог пута са врата нас је дочекао бајковит призор. Прелепо осветљенје, акваријуми, тераријуми, високи плафони и бочне просторије и галерије су нам одмах пали у очи. Наравно, да смо дошли због животињица, рибица, пирана. Нема, игуана, јежева, паперјастих црва и корала... Биле су ту рибице борци и рибице убице. На једном  месту комплетно градиво биологије за 6. разред. Када смо то саопштили  Банету (не зовем га чика Бане јер сам у појединим моментима помислио да је млађи од нас. Који дух!) он нам је рекао да му је једна од идеја и циљева  едукација  и сарадња са школама. Наиме, идеја је да се помогне  биолошким  секцијама  у одгајању, неговању ових  врста у самим школама. Посете Јавном акваријуму и тропикаријуму су један вид едукације, али проширење активности и у самим школама је виши ниво. Бане је расположен да помогне и да се укључи у све те активности. Замислите холове школа са доста негованих биљака и  прелепим  акваријумима.  Ако имате неки акваријум у школи који није употребљив, не губите наду. Оживеће. Бане би све то помогао волонтирајући али би укључио и децу да волонтирају и брину о живим бићима из окружења. Бане не наплаћује ни карте за оне који долазе у Јавни акваријум, али већина који виде и цене овај ентузијазам остави нешто новца за храну за животињице.
Пошто је Јавни акваријум тек од скоро отворен, треба  још ствари да се дотера и среди. У плану су и табле поред акваријума са описом животиње, њеним  карактеристикама  и занимљивостима везаним за њу.  Људи са Биолошког факултета су обећали да ће они то урадити. Мало касне али нигде се не жури овде, већ имате утисак да сви уживају и угађају једни  другима. Живе у природи.  У отвореном делу је базен за корњаче, мноштво бонсаи дрвећа  и пуно планова.
Ја  можда не знам да дочарам  све што сам видео, или сам  препун  несређених  утисака, па Вас све позивам да посетите ово дивно место. Претходно је можда важно да се информишете на сајту www.javniakvarijum.rs и видите мапу где се налази и остале податке.
Моја мама је рекла да је Бане човек који је оставрио свој сан, а ја тврдим да је он човек који још сања снове и на нашу срећу их остварује. Има  пуно  дивних  идеја  за  чију  реализацију му и ми требамо.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост