Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » 83. Вуков сабор, Тршић


Табла Часопис 16:00:00 0

Нада Чупковић, АКУД „Коло“ Копар, Словенија
Традиционални Вуков сабор, који је 18.9.2016., по 83. пут одржан у Тршићу остаће многима у лепом сећању као један од најуспешнијих и најзанимљивијих.
Низали су се културни догађаји, представе, фолклорни наступи, рецитали. Један од најинтересантнијих у овом низу, барем по речима деце, било је представљање уметности калиграфије и штампарског заната, али не било каквог, него штампе на начин који се користио у средњем веку. Посебност овог догађаја је био мајстор старог заната, мајстор Јанез Розман, који је са својом машинеријом стигао из Словеније и деци дочарао уметност штампе на практичан начин. Уследило је и фотографисање са овим необичним господином пријатног гласа и у необичној одори. За успомену су добили одштампану ћирилицу на ручно рађеном папиру.
Деца су на овом Вуковом сабору имала прилику и да се »упознају« са Вуком (кога је за ову прилику уприличио познати глумац, Иван Бекјарев), да са њим поразговарају, чују занимљиве приче из времена његовог одрастања али и да се за успомену фотографишу.Утисци са Вуковог сабора у минијатурама
(мајстор Јанез у улози Јернеја Копитара, Иван Бекјарев у улози Вука)Сабориште у Вуковом Тршићу, 18.9.2016.

(аутор фотографије: Зоран Богићевић)

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост