Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Фестивал школских филмова КРЕФ


Табла Часопис 10:00:00 0На трећој по реду Учитељијади у Брзећу, као велики споредни догађај, одржано је финале фестивала школских филмова, скраћено КРЕФ, од КРеативно Едукативни Филмови у организацији Учитељског друштва Лесковац. Од 52 филмића пристигла на фестивал за  финале, у 3 категорије, селектовано је 18 филмова. Иначе, фестивал је међународни и поред српских, било је едукативних филмова учитеља и наставника из Македоније и БИХ.

Најинтересантнији је био такозвани липдаб филм, јер се њиме школа дочарава као место среће, сарадње и сазнања. Липдаб је снимање видеа из једног непрекидног кадра уз пратњу музике у коме учествује апсолутно цела школа.

Најбољи липдаб за 2016 синимала је основна школа из Ковачице „Млада поколења“ и подигла први просветни оскар у категорији.  Друга је  основна школа из Крагујевца „Милутин и Драгиња Тодоровић“ , затим ОШ „Чегар“ из Ниша, школа из Жиче и „Креативно перо“ из Београда. Све симпатије су покупиле 12 колегеница, које су се због ове прилике упутиле из БИХ и представиле свој филмић и своју школу из Сребреника. Бројни жири чинили су наставници експерти из Македоније, Србије и Аустрије, као и новинари, сниматељи, редитељи, из наших водећих медија.

У категорији едукативних филмова, просветни оскар за најбољи филм понела је учитељица из Скопља, Евдокија Петрушевска, ООУ “Јохан Хајнрих“ Песталоци – Скопје из Македоније, за филм „Интегрисана настава уз сарадњу родитеља на тему-Ваздушни саобраћај“.


На нашем, републичком нивоу, гласајући за најбољи едукативни видео, жири је донео одлуку да су прве учитељице Горанка Марковић, Бранка Мићевић из ОШ “Живан Маричић“ Жича, други Милан Динић, Наташа Богдановић ОШ "Јован Јовановић Змај" Алексиначки Рудник и треће место и подједнако лепо али за нијансу, по укусу жирија, учитељица Ана Гавриловић из ОШ „Светозар Марковић“ Лесковац.

Трећу категорију је представљао мајкрафт (minecraft) филм и ту је победу однео Александар Стојковић, наставник ТИО ОШ "Сретен Младеновић Мика" из Ниша.

КРЕФ је оправдао сва очекивања, изазвао нова осећања код публике, ствраоца и аутора. Креф је понудио нову енергију која прати атмосферу европске и светске школе где је липдаб је приближио школу родитељима, а ауторе фестивала Веселу  Весе Богдановић, мајкорософ екперт учитељице из Македоније и учитеља Зорана Илића из Лесковца учинио поносним за уложен труд и напор да све изледа на високом нивоу.


Све филмиће можете погледати на страници КРЕФА

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост