Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » ТРАДИЦИЈА, ИСТОРИЈА, ГРАДИТЕЉСТВО МАЛО ДРУГАЧИЈЕ


Табла Часопис 08:00:00 0

Нада Чупковић, АКУД Коло“ Копар, Словенија

 Субота, 10.9.2016. је био посебан дан за децу из три културно уметничка друштва из Словеније која су овим путем успоставила сарадњу и повезала наставни кадар и децу која уче српски језик изван матице.
Организатор целодневне радионице за децу, АКУД Коло из Копра, које већ шест година организује наставу српског језика уз подршку Управе за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Р Србије, деци обогаћује наставу различитим садржајима који им нису доступни изван матице, а све с циљем да их мотивише да активно употребљавају матерњи  језик и да путем ових радионица сазнају нешто ново из српског културног наслеђа.
Овај пут изведене су две веома необичне и надасве надахнуте радионице за децу уз стручну помоћ етномузиколога Маје Красин из Београда, која је кроз причу и практичан део приказала део српског културног наслеђа. Први пут су деца имала прилику да уз пројекције филмова и фотографија упознају најлепше српске тврђаве и замкове: Голубац, Маглич, Козник, Калемегдан, и неке од њих уз помоћ нацрта чак и саграде. Није било једноставно, али је било изузетно занимљиво и много су научили. Ова радионица је имала и такмичарски део где је најлепши замак био и посебно награђен.
Други део радионице је био посвећен упознавању традиционалне народне ношње. У оквиру ове радионице деца су се посветила шумадијској мушкој и женској народној ношњи. Кројили су као праве абаџије и сазнали да овај занат није нимало лак, зато се у данашње време њиме бави изузетно мало савремених абаџија.
А како је било деци и менторима на овим радионицама, најбоље говоре њихови утисци: Радионица ми се много свидела,  било је забавно и занимљиво и волела бих да ускоро опет буде неко дружење, поручила је Александра Анастасова, ђак школе српског језика из ПКУД Св. Никола (Марибор), док је њена другарица, Деја Цолнарич, рекла да је уживала у дружењу, да су јој се свиделе теме радионица јер и сама ужива у изради ручних радова и да је посебно срећна што је замак њихове групе био изабран за најбољи. Са њом се слаже и другарица Марина Малиновић која додаје да јој је било занимљиво и да јој је драго да је упознала нове другаре. Ментор мариборске школе српског језика у оквиру ПКУД Св. Никола, Милена Богдановић, сматра да би требало бити што више оваквих поучних дружења, окупљања и радионица. На жалост, многа наша деца су ускраћена, одрастајући далеко од отаџбине, за учење о нашој историји, коренима и прецима. Да је радионица била успешна и занимљива уверила сам се по осмесима наших девојчица које су се у Марибор вратиле пуне утисака и које и даље препричавају шта су научиле, шта су радиле и како су се лепо провеле, додаје.
Унапред се сви радују новом сусрету за који је професорка Маја обећала да ће припремити нову радионицу на тему словенске митологије о којој деца веома мало знају.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост