Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » 47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије


Табла Часопис 11:00:00 0

 
47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије одржаће се од 29. новембра до 01. децембра у Београду. Овогодишњи домаћин је Мало позориште „Душко Радовић“, а представе ће се изводити и у Позоришту лутака „Пинокио“.

Манифестација Сусрети професионалних луткарских позоришта Србије имају значај за ову врсту уметности, као што Стеријино позорје има за драмска позоришта за одрасле. Сусрети су настали као потреба да се кроз стални фестивал подстиче и унапређује луткарство у Србији, а прерастао је у непрекидни подстицај савременог домаћег луткарског стваралаштва и врхунског извођачког квалитета.

Фестивал је такмичарског карактера, а стручни жири додељује седам глумачких награда, награду за најбољу креацију лутака и сценографије, награду за најбољу музику, награду за најбољу режију, и Гран при фестивала. Стручни жири је сачињен од најбољих у својој професији те су своје место заслужили професор Националне академије за филмску и позоришну уметност из Бугарске Славчо Маленов, театролог и в.д. управник Српског народног позоришта проф. др Зоран Ђерић и редитељ и костимограф  Борис Чакширан. Поред главног жирија, постојаће и дечији жири који ће доделити награде у категоријама „најгласнијег аплауза“, „луткарске чаролије“ и нај, нај“ представе.

На овогодишњем фестивалу, публика ће имати прилику да види десет представа. Поред домаћина, Београда, међу учесницима су и позоришта из Новог Сада, Зрењанина, Крагујевца, Суботице, Ниша и Бања Луке. У оквиру 47. Сусрета професионалних позоришта лутака Србије“ организују се и радионице за децу, ретроспективна изложба фотографија „Фестивал у фокусу“, промоције издања посвећених луткарству, док ће у фоајеу Позоришта лутака „Пинокио“ бити приказана изложба лутака студената Факултета примењених уметности.

Представа Камени цвет“ на сцени Малог позоришта ,,Душко Радовић“ отвориће овогодишње Сусрете професионалних позоришта лутака Србије. Рађена је по тексту Миле Машовић-Николић, а у режији Никите Миливојевића. Глумци у представи су млади и талентовани уметници са искуством у позоришту, Јово Максић, Ивана Аџић, Алек Родић, Петар Стругар, Душица Синобад, Горан Баланчевић, Маријана Петровић и Владислава Ђорђевић.

„Сви смо чули за изреку ДЕЦА СУ НАШЕ НАЈВЕЋЕ БЛАГО. Али шта је ПРАВО БЛАГО за нашу децу? Деца ће вам углавном рећи да је њихово БЛАГО оно што имају, а не оно што умеју. То је тужно, али то је истина. Камени цветови ничу свуда унаоколо - у облику скупих играчака, скупих патика, скупе одеће, скупих забава, а често их деци намећу и они који их највише воле – родитељи, баке и деке, другари. Растући међу таквим цвећем, деца и сама једног дана израсту у један такав „камени цвет“ који не уме и не може ништа сам да уради, и који жели само да му се други људи диве“, објашњава Мила Машовић-Николић драматург позоришта.

Активности 47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије можете пратити и на званичној Фацебоок страници https://www.facebook.com/lutkarskisusreti/У наставку погледајте детаљан програм фестивала:

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост