Pages

Мали чувари српства из Копра

Нада Чупковић, АКУД „Коло“ Копар, Словенија

 

Девет година постојања Академског културно уметничког друштва Коло из Копра обележено је у препуној дворани копарског позоришта. Најгласнији аплауз публика је поклонила најмлађим учесницима, деци из школе српског језика у оквиру овог друштва и малим фолклорашима који традицију и матерњи језик негују неки већ пет година, а неки су им се придружили тек ове школске године. Дечица су публику поздравила пригодним рециталом и песмицама дечјих песника Драгана Лукића, Вукомана Радосављевића и Љубивоја Ршумовића, док је старија група деце публику од срца насмејала скечом са темом неспоразума приликом телефонског разговора. Посебно изненађење за децу која већ пет година активно учествују у друштву на овој свечаности је била додела бронзаних Маролтових признања од стране Јавног фонда за културне делатности Републике Словеније.

Деца су пробила лед и пред њима је још много наступа, дружења, учења кроз игру и забаву, међугенерацијску сарадњу и занимљиве теме из наше прошлости, језика и културног наслеђа које им припремају ментор Тијана Рачић, проф. Нада Чупковић и мр. Весна Бајић Стојиљковић.

Желимо им још пуно успеха у раду и на наступима и да наставе са очувањем српства далеко од матице.

(школу српског језика и културе у оквиру АКУД Коло из Копра суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије)