Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Емилија Бојовић - Да се не заборави...


Табла Часопис 08:00:00 0

Наташа Хервег, Допунска школа на српском језику, Берлин, Немачка

 

Да се не заборави...


Моја Србија је дивна земља, јер је пуна лепоте, добрих људи, изненађења и љубави. Жао ми је што не могу све своје пријатеље да одведем у Србију и покажем им каква је моја земља. Сваки град је нова прича, нови доживљај и увек тај исти утисак, да те у сваком месту чекају стари пријатељи. 
Најпре бих им показала националне паркове, да виде нетакнуту природу која се тешко игде може наћи, да осете мирис тих биљака што нигде више у свету не расту. Остали би сигурно заљубљени и очарани мојом земљом, срцем Балкана, а цео свет заборавили као да никад није постојао. 
Када мисилим на Србију, увек се прво сетим ћирилице. Пишемо и латиницом, знамо је, користимо, али ипак наше речи најлепше се пишу и читају кад их пишемо ћирилицом. Моји пријатељи иако не говоре мој језик без великих потешкоћа прочитају све што напишем српском ћирилицом. Тада схвате о каквој магичној привлачности српског језика им говорим кад кажем да је мој језик песма, а свака написана реч мало уметничко дело. 
Понекад када брзо пишем помешам слова латинице и ћирилице, понеку реч и сасвим погрешно употребим, тада понављам себи „Пиши као што говориш, читај као што је написано“ и упорно учим на грешкама. Понекад је и тешко када се у мислима помешају језици, али сам сигурна да никада нећу престати да користим и учим српски језик, јер не смем да га заборавим. Моји родитељи негују у породици наш матерњи језик, ја га учим у школи, од заборава га чувам и знам да би Вук Караџић на мене био поносан. Емилија Бојовић, 8. Разред


Посебна похвала на конкурсу „Дани ћирилице“ у Баваништу

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост