Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Нова позоришна искуства


Табла Часопис 09:00:00 0


Програм „Нова позоришна искуства“
поводом манифестације „Ноћ позоришта“


Поводом манифестације „Ноћ позоришта“, Позориште лутака ће у петак, 18. новембра одржати програм „Нова позоришна искуства“.

Циљ програма је да деца стекну искуство амбијента и елемената позоришта, да се сусретну са учесницима у позоришном процесу и заинтересују за начине функционисања позоришта и прављење представа. Програму ће присуствовати ученици трећег разреда Основне школе „Свети Сава“, за које ће бити и одиграна представа „Чудесна дружина једне стоноге“.

Позориште лутака на овај начин настоји да формира специфичан однос деце и према боравку у позоришту и према представи коју ће деца гледати. Да постану мали познаваоци и пријатељи позоришта. Из тог разлога, настојаће да током наредне године овим програмом обухвати све основне школе.

Детаљније о програму „Нова позоришна искуства“

Прва тема: Позоришни бонтон
Овај сегмент има циљ да децу подсети на понашање и поштовање не само глумаца на сцени већ и публике међусобно, свих учесника на сцени, око сцене и оних са којима публика има директан контакт као што су билетари и разводници.
Друга тема: Од чега се састоји позориште
Овај сегмент се односи на посету позоришту односно обилазак позоришне зграде, као и на упознавање деце са просторима, механизмима и занатима који омогућују прављење представа (билетарница, фоаје, гледалиште, бина, портал, интербина, фундус, гардеробе, шминкерница, глумачки салон, радионице – кројачка, столарска, луткарска...)

Трећа  тема: Шта раде?
Биће представљене делатности везане за прављење представа, ко и како учествује у позоришним процесима и на који начин се људи повезују око заједничких идеја и подухвата (занимања:  глумац, редитељ, сценограф, костимограф, кореограф, креатор лутака, композитор, инспицијент, декоратер, реквизитер, гардеробер, мајстор тона, мајстор светла...).

Четврта тема:  Различити позоришни елементи
У овом сегменту деца ће се упознати са новим појмовима. Упознаће речи које означавају различите позоришне елементе. Изабрани и истакнути појмови који деци могу бити интересантни и корисни. Увођењем нових појмова подстиче се њихово интересовање и радозналост пре посете позоришту (појмови: кулисе, сценографија, цуг, завеса, реквизита, костим, маска...).

Пета тема: Размена утисака о представи коју су гледали
Овај сегмент је усмерен на њихов доживљај представе, са циљем да се  развије дијалог о овој и другим представама које су гледали.

Шеста тема: Различити типови лутака
Представљање различитих типова лутака и приказ њихове анимације (дуга марионета, кратка марионета, јавајка, гињол, комбинована лутка, театар сенки, импровизована лутка...).Програм почиње у 11.30.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост