Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » МАТЕРЊА МЕЛОДИЈА И ОБРАЗОВАЊЕ


Табла Часопис 12:00:00 0

Славка Аврамовић, ОШ „Свети Сава“ Младеновац


28. јуна 2016. у Новом Саду су додељене награде и похвале на скупу организованом у част завршетка 12. Међународног Литерарног и Ликовног конкурса МАТЕРЊА МЕЛОДИЈА И ОБРАЗОВАЊЕ деце предшколског узраста и ученика основних и средњих школа у организацији Пријатеља деце Војводине.

Захваљујући Јулијани Илић, Николи Карићу, Кристини Николић и Сари Глумац, ве школске године ученици 4/3),  који су своје стихове написали и подршци њихове учитељице Славке Аврамовић, звуци матерње мелодије и образовања ОШ “Свети Сава” из Младеновца складно и мелодично су звучали у Новом Саду.

Они су освојили 3 специјалне, 1 прву и 2 треће награде у Новом Саду! Њихових 7 песама је штампано у Зборнику!

Њихов успех био је повод др Исидору Граорцу да упути позив и њиховој учитељици Славки Аврамовић, како би изнела своја искуства у раду са успешним ученицима, обзиром да је четворо награђених ученика, а и на прошлогодишњем конкурсу Јулијана Илић је освојила специјалну награду!РЕЧ УЧИТЕЉА

(излагање на додели награда на 12. Литерарном конкурсу у Новом Саду 28. 6. 2016.)


У нашем учитељском - просветарском послу не постоји рецепт - шаблон за успешност у раду!
За сваку генерацију, свако дете, треба нови рецепт, јер и близанци се разликују, а камоли генерације! 


 - КАКО УСПЕВАМ ДА БУДУ УСПЕШНИ, КРЕАТИВНИ?

Када добијем нову генерацију, потрудим се да у 1. разреду "пронађем на први поглед" бар 1 дете које има талента и воље, за писање, или рецитовање, или цртање, сликање ...и како време одмиче, они се буде, подстичу једни друге, такмиче се уз моју подршку! Из разреда у разред постају заинтересованији, озбиљнији, зрелији, такмичарски расположени, јер радове шаљем на конкурсе, објављујемо у дечјим часописима, електронским медијима који су намењени деци. Почињу да пребројавају ко је написао више, ко је нацртао боље, ко лепше, критикују, свој рад, рад других, процењују и упоређују, али тако смањују ривалитет, уважавају успех друга, радују се свачијем успеху, награди, похвали. Постају “бољи људи”, мање су љубоморни, у одељењу јача другарство и тако до 4. разреда стварам један “здрав колектив”.

Деци треба пружити могућност да први цртежи, стихови и још увек несигурне риме написане невештом дечјом руком угледају светлост дана и буду представљени широј читалачкој публици”, (родитељима, школски лист, дечји часописи ....конкурси).

Оваквим радом пружа се могућност да „мали ствараоци“ представе своје поетско или ликовно стваралаштво и тако покажу своју креативну страну и на само њима својствен начин искажу она најтананија осећања и дубоко скривене жеље и размишљања која испуњавају њихову чисту дечју душу.

Сви ми који смо у сталном контакту са децом, родитељи пре свега, ми који са њима радимо- васпитачи, учитељи, професори треба да им пружимо могућност и шансу, не само да покажу свој таленат, већ да их усмеравамо, подржавамо и помажемо у њиховим напорима, или жељама да покушају да на различите начине представе себе, породицу, природу, да маштају, да искажу жеље и страхове, да сачувамо њихове тајне....да им верујемо, а и они нама...

 Неће сваки пут бити успеха, али не треба клонути духом и све док видите у дечјем оку и најмању искру његове жеље и заинтересованости да искаже то што осећа, саслушајте га, охрабрите, пробудите у себи ваше можда заборављене матерње мелодије и пренесите им те речи ваших мама, бака, учитељица...

Ако ми одрасли покажемо довољно воље, стрпљења и заинтересованости да их саслушамо, или пажљиво прочитамо те прве стихове, наша сензибилност за искрене дечје тежње и намере, као и безрезервна подршка, чак и онда када по нашим мерилима то није најбоље написано у пуној мери може допринети даљем развоју, како самопоуздања, тако и поетског стваралаштва, лепоти говора, очувању језика - МАТЕРЊЕ МЕЛОДИЈЕ!

Као учитељица, подржавам њихову заинтересованост, јер сам осетила да је то начин да нам се представе и онакви какве их ми не знамо, или не познајемо. Нема веће награде него видети срећно и задовољно лице једног детета које је задовољно својим „делом“ и подршком одраслих!

Да би било још више срећних и задовољних дечјих лица, потребно је да се удруже људи доброг срца и чисте душе!

ЗАТО ОДРАСЛИ СВЕТЕ  (родитељи, васпитачи, учитељи, професори, баке...деке..):
- На нама је да помогнемо нашој деци и ђацима да матерње мелодије још лепше и складније звуче, да их негујемо и чувамо, надограђујемо и богатимо.

*ПОРУКА!
- ВЕРУЈЕМ ДА СВАКИ УСПЕХ И ПОДРШКА ПОЧИЊЕ ИЗ ПОРОДИЦЕ, ДА МАТЕРЊА МЕЛОДИЈА ТУ ЗАПОЧНЕ, А ДА СЕ НАДОГРАЂУЈЕ РАДОМ И ОБРАЗОВАЊЕМ!
- РОДИТЕЉИ - ПРИЧАЈТЕ И ПЕВАЈТЕ ДЕЦИ, РАЗГОВАРАЈТЕ, ОСЛУШКИЈТЕ!
- КОЛЕГЕ - ВОЛИТЕ СВОЈЕ ЂАКЕ, ПОДСТИЧИТЕ ИХ ДА ЛЕПО ГОВОРЕ, ЧИТАЈУ И ПИШУ!
 - НЕГУЈМО СВИ ЗАЈЕДНО СВОЈ МАТЕРЊИ ЈЕЗИК!

Славка Аврамовић, професор разредна наставе
ОШ “Свети Сава” Младеновац
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост