Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Талиб Мелајац - Тајна Араповог гроба


Табла Часопис 12:00:00 0


 

Тајна Араповог гроба


Мевлуда Мелајац је позната санџачка списатељица и уједно моја нана. У својим романима она пише о прецима и о животу у Санџаку некада. Међутим, о поријеклу породице моје мајке сам сазнао од најстаријег Караахметовића којег сам ја упознао, Адема Караахметовића.

Адема, мог дједу амиџу, сви зовемо Батуље. Он воли дјецу и често нам прича о неким давним временима, људима и обичајима. Једном ми је испричао интересантну причу. Наиме, предак породице Караахметовић био је Ахмет, официр у султановој војсци. Био је врло наочит, крупан и разборит човјек, познат по свом јунаштву и поштењу, али и по својој пријекој нарави. Звали су га Кара Ахмет због његове црне косе и тамне пути. О његовим јуначким дјелима се причало надалеко, а било их је пуно.

Поштован од султана и свих његових слугу Кара Ахмет важио је за најхрабријег и најоданијег човјека. Сваки инсан на овом дуњалуку има своју слабост, тако ју је имао и наочити Кара Ахмет. Она је била у лику лијепе султаније сјајних очију и блистава лица попут мјесеца. Љубав је планула на први поглед и била од оних искушења којима обични смртник није могао одољети. Зејна, љепотица, украс султанове палате, била је најмлађа сестра моћног султана. Учена, лијепа и охола завољела је и она наочитог младог Кара Ахмета. Њихова љубав је била тајна јер је било забрањено гледати жене из харема. У љепотицу Зејну био је заљубљен и моћни везир којег она није хајала. Љубоморан и пакостан ријешио је да уклони свог супарника. Смислио је пар подлих сплетки и Ахмет више није био у султановој милости. Султан га шаље у поход. Везир је потплатио људе да му направе замку и погубе га. Ахмет се борио као лав. Пред очима му је био лик његове Зејне, њен осмјех, очи као смарагди, коса попут свиле. Док је издисао послије четрдесете задобијене ране, шапутао је Зејнино име. Љубав је побједила смрт. На мјесту гдје је погинуо, каже Батуље, данас се налази Арапов мезар. Многи не знају тајну коју он крије. Ако на том мјесту ослушнете благи прољетни вјетар, чут ћете како Ахмет дозива своју велику љубав Зејну.

Пуно је предања о овој старој пазарској породици о којима ријетко ко зна. Волио бих да кад порастем кренем наниним стопама и све те хићаје забиљежим у својим романима.ТАЛИБ МЕЛАЈАЦ,  VI разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост