Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » SINT JAN`S COLLEGE у школи “Старина Новак”


Табла Часопис 10:00:00 0

 

Међународна сарадња наше школе са Холандијом, подстакнута веома успешним резултатима минуле школске године, настављена је и ове  пројектом The exchange week (недеља размене). Тим поводом у посети нашој школи, од 28. новембра до 3. децембра 2016. године, били су ученици холандске школе SINT JAN`S COLLEGE.

"Sint-Janscollege" смештена је у граду Хунзбруку који се налази у регији Лимбург на југоистоку Холандије. "Sint-Janscollege" је угледна школа која броји више од 1.300 ученика и има изузетно велики број двојезичних одељења у којима се 70 посто свих предмета у потпуности одвија на енглеском језику. У оквиру двојезичне наставе, ова школа дуги низ година организује размене ученика са великим бројем школа широм света, од Мексика, преко Немачке до Кине. Прошле школске године, Министарству просвете Републике Србије упутили су захтев за сарадњу са једном двојезичном школом у Србији, и Министарство нам се обатило тим поводом, те су и наши ученици добили прилику да на овај начин опробају и усаврше своје језичке вештине, ступе у контакт са једном новом културом, традицијом и народом, искусе како функционишу школе у једној развијеној европској земљи и на тај начин постану део света.

Размена је реализована тако што су ученици били смештени у породицама ученика, да би били у прилици да константно причају енглески језик и стекну потпунији увид у живот српског народа. Остатак времена, ученици су проводили у школи „Старина Новак, као и на едукативним излетима, радионицама и посетама, у оквиру којих смо учили на различите начине, док је један део времена био резервисан за спортско-рекреативне активности, а све да би у различитим околностима вежбали енглески језик.

Програм активности те недеље био је веома богат за сваки дан и испланиран до најситнијих детаља захваљујући нашим наставницама (Соња Иванчевић, Маја Заграђанин, Ивана Симеуновић, Александра Куртеш и Мања Милиновић) које воде и реализују билингвалну наставу.
 
Занимљивост првог дана је дочек гостију и ручак у школској трпезарији "Фестивал српске кухиње"  (ученици-домаћини доносе традиционална јела српске кухиње, припремљена код куће). Поред сваког јела био је исписан рецепт, наравно на енглеском језику.

Другог дана, поред свих занимљивости, најинтересантнији је обилазак пунктова на Калемегдану који су обезбеђивали наши прошлогодишњи осмаци (волонтери) који су нам давали информације и занимљивости о локацијама на Каемегдану које смо тербали да запамтимо и на квизу покажемо колико смо научили и знамо. Тимови су били мешовити (домаћин и гост).

Трећег дана смо били у посети Новом Саду и Сермским Карловцима. Посета и обилазак Петроварадинске тврђаве се некако подразумевао.

Четврти дан је био предвиђен за наставу из предмета историја, математика и физика, тако да нам је одлазак на клизање у халу Пионир дошао као право освежење.

У петак смо наставили презентације везане за размену информација и искустава о нашим сличностима и разликама а тичу се спорта, хране, начина образовања, тинејџерских навика и начина како проводимо време. Могу вам рећи да разлике и нису толико велике. Мора да настану касније када одрастемо и када на нас почињу да утичу неке друге ствари.

Наши другари из Холандије су отпутовали у суботу у поподневним часовима. Имали су само речи хвале за наше гостопримство, знање и организацију. Наравно, било је и замерки које се тичу екологије и заштите зивотне средине. Нису им се допали ни наши путеви (рупе као на Месцу) и сиве фасаде. Лепо је кад чујете похвале али је много важније да чујемо и замерке како би били бољи.

Посета ђака наше школе Холандији договорена је за мај месец 2017.Марко Јовановић 7/2
ОШ Старина Новак”, Београд


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост