Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » САЧУВАЈМО “ДУШАНОВЦЕ“ ОД ЗАБОРАВА


Табла Часопис 10:00:00 0

Славка Аврамовић, ОШ „Свети Сава“ Младеновац
"Трагање за једним детињством и једном младошћу"

Основна школа "Душан Ђурђевић" из Младеновца од 2002. године живи под именом “Свети Сава”.

Сава Николић, сада у пензији, бивши наставник физике, трагао је скоро 5 година како би урадио монографију о некадашњој ОШ "Душан Ђурђевић" са жељом да сачува од заборава 50 генерација које су похађале ту школу док није променила име у ОШ "Свети Сава", (од 1956. до 2002. додине).
За “Новости” је говорио наставник Сава, који је био не само наставник физике, већ и успешан тренер одбојкаша ове школе, а одбојка је била заштитни знак "Душана", јер се никада са такмичења нису враћали без медаље.
 - Ако се нешто не запише, онда се заборави. Нисам могао, а ни желео да допустим да се то догоди. Били смо једна од најбољих школа у Југославији и Србији. Променом назива, све оно што смо радили под новим именом отишло би у заборав. Зато сам желео да на страницама "окупим" све ђаке и наставнике, побројим награде, оставим успомену свим генерацијама које су ову школу похађале.
Међу корицама налазе се фотографије свих разреда од 1956. године, са списком ђака који су похађали та одељења, садржи и записе са прве седнице наставничког већа, школске анегдоте, насловнице школског часописа "Звоно", ликовне радове и песме "душановаца". Пуна је и фотографија са ђачких екскурзија из Охрида, Дубровника, са Косова.
 
Промоција монографије заказана је са разлогом за 22. фебруар 2017. у биоскопској сали Центра за културу Младеновац, са почетком у 19 часова.
Дан школе под именом “Душан Ђурђевић” слављен је 22. фебруара!

Онима који сада у тој школи уче и раде, ова монографија треба да представља путоказ са натписом: “Где ја стадох - ти продужи”!
Сачувајмо “душановце од заборава” и проследимо генерацијама које долазе!

О овоме можете прочитати и на страницама Новости.
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост