Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » СВЕТСКИ ДАН ЛУТКАРСТВА, 21. МАРТ 2017.


Табла Часопис 09:00:00 0
ПОРУКА Ненси Ломан Стауб

Године 1929. неколико заљубљеника у луткарство из само седам земаља основало је удружење l’Union Internationale de la Marionnette (УНИМА) с циљем промоције и развоја луткарске уметности. Ја сам се у УНИМУ учланила око 1970. године, очарана луткама откад памтим. Данас, захваљујући интернету, можемо у тренутку повезати хиљаде истомишљеника из целог света, без обзира на националне границе, политичке и верске разлике. На интернету су 24 сата дневно доступни снимљени програми, представе, конференције, курсеви и радионице, а неки се чак емитују уживо. Довољан је један притисак на тастер да се на екрану појаве академски радови, публикације и фотографије. Раст популарности о каквом нисмо ни сањали нуди небројене могућности формирања међународних савеза који ће заједнички радити на остварењу нашег циља: узајамног разумевања путем луткарства.

Луткарство се развило готово у сваком кутку света. Захваљујући стотинама сати документације на интернету, доступне су бројне традиционалне форме. УНЕСКО је њих дванаест признао као нематеријалну културну баштину. На његовој мрежној страници налазе се информације, презентације и видеоматеријали о тој баштини. У бази података Културног центра Азије и Пацифика можете наћи барем још једанаест традиција које укључују луткарство. Надамо се да читаоци неће моћи а да не уроне у богатство изведби и дубине њихових друштвених корена. Традиционално луткарство можемо искористити како бисмо открили заједничку људскост која лежи испод наших културних разлика.

Промене су једна од традиција традиционалне уметности, па важну улогу има документовање. Након готово четрдесет година преданог рада нас неколико стотина ентузијаста за луткарство, УНИМА је на својој мрежној страници објавила Светску енциклопедију луткарске уметности (Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette), објављену 2009. године, на три језика: енглеском, шпанском и француском, доводећи нам историју луткарства надохват руке. Енциклопедија је важно помагало за бројне музеје широм света који у фундусу имају збирке лутака и за неколико музеја који су посвећени искључиво тој уметности. Њихове збирке и каталози могу се наћи на интернету. Неки експериментишу с 3Д сликама и репликацијом у образовне сврхе. Потпомогнуто комуникацијом путем интернета, очување историјске баштине придоноси будућем развоју.


Стотине савремених луткара из целог света објављују делове својих наступа уживо на интернету како би привукли публику и извођаче. УНИМА спонзорише извођења уживо, фестивале, конференције и публикације те извештава о њима на својој мрежној страници. Као што је и предвидела мала скупина људи која је основала УНИМУ, њени садашњи чланови из више од деведесет земаља сарађују без обзира на разлике. С експоненцијалним растом изложености расте и наша одговорност према публици и једних према другима. Прославимо Светски дан луткарства као пријатељи са заједничким одушевљењем за ту уметност објавом својих прослава на интернету, који нас заиста повезује!

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост