Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Мартенице


Табла Часопис 09:00:00 0

Марина Цветковић, ОШ „Стефан Немања“ НишИ ове године смо се одазвали позиву  и  учествовали  у обележавању најлепшег бугарског празника Мартенице, које организује лекторат за бугарски језик при Филозофском факултету у Нишу и Друштво српско-бугарског пријатељства Рила.
Богат културно уметнички програм припремили су студенти  департмана за србистику и русистику, који уче бугарски језик, као и наши ученици Основне школе „Стефан Немања“. Песмом су се представиле Сташа Јовановић ученица VI/1 одељења, Јелена Вукашиновић ученица VI/2 одељења, Анастасија Василић  ученица IV/4 одељења и Мила Станковић ученица II/1 одељења, а тарабуку је свирао Коста Гоцић ученик  II/1 одељења. Најмлађи учесници су оставили велики утисак на све присутне студенте, професоре, као и госте из Русије и Бугарске.
Мартенице је један од најстаријих бугарских празника. Весник пролећа, дан када се најближима и пријатељима са пуно љубави поклањају традиционални украси од испреплетене црвене и беле вунице. Верује се да доносе срећу, здравље и дуг живот. Мартенице су уједно и пригодан начин да се одобровољи Баба Марта, митска старица превртљиве ћуди, баш као и време током марта. Таква је и симболика Мартеница, с једне стране, чува од злих сила, а с друге стране доноси здравље, снагу и плодност.

Мартеница је красила све присутне. Поносни смо што смо били део ње.
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост