Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Радионица – размишљаоница


Табла Часопис 10:00:00 0

Татјана Ковачев, ОШ „Бора Станковић“ Каравуково
„Радионица – размишљаоница“  је део пројекта  „(У)читај књигу“ чији је циљ развој читалачке културе и функционалног знања. Полазећи од чињенице да савремени начин живота и примена нових технологија у скоро свим сферама живота, удаљава децу од књиге, настала је идеја о спајању књиге са омиљеним видом забаве и разоноде деце – компјутерском игрицом. Роман „Игрица лавиринт“ је о дечаку Василију који је доспео у комјутерску игрицу и прелази са нивоа на следећи ниво решавајући проблеме. На крају сваког поглавља , односно нивоа се налази нови проблем без решења. Читаоци могу да пошаљу решења и илустрације на igricalavirint@gmail.com

Назив пројекта „(У)читај књигу“ је потекао од речи учитај коју деца користе када добију нову игрицу. Пројекат се састоји од „Радионице – размишљаонице“, у оквиру које се представља књига „Игрица лавиринт“, а спроводи се по школама, библиотекама, културним центрима.

„Радионица - размишљаоница“ се састоји од мозгалица, загонетки, математичких проблема који су део замишљеног путовања по Србији превозним средством  (једна од загонетки је: „Крила нема, мотор нема, облаку се у походе спрема“). Обнавља се градиво и примењује стечено знање на примерима и одгонеткама: загревање ваздуха, стајаће и текуће воде, род именица, решава се математички проблем  и сл. Развија се логичко закључивање, претпоставља, примењује знање, повезује научено из више области. Читава група размишља и укључује се у одгонетање. Пажња ученика се одржава од почетка до краја радионице (око 30 мин.).

На крају радионице, прочитамо одломак из књиге „Игрица лавиринт“, заједно решавамо постављен проблем, а затим ученици илуструју прочитани одломак или самостално читају други одломак.  

Мишљење о књизи и одломак можете погледати на:

У библиотеци, у Сомбору:

На Змајевим дечијим играма:

У Вуковару, у Хрватској:


Татјана Ковачев
062 762 787         


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост