Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Допунска школа на српском језику у Берлину


Табла Часопис 13:00:00 0

Наташа Хервег, Допунска школа на српском језику, Берлин, Немачка 


Желимо да вам представимо нашу школу, школу по мери наших ђака.

Захваљујући сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Амбасаде Републие Србије у Берлину је организована бесплатна Допунска настава на српском језику.

Подршком љубазних домаћина – српског клуба, храма Свети Сава и појединих редовних школа у Берлину омогућено нам је да наставу изводимо шест пута недељно на различитим локацијама. Берлин има јединствену мрежу локација, која свима пружа могућност да похађају наставу у свим деловима града. Неуморно радимо и викендом за све који не могу у току недеље да издвоје време. Ученици имају прилику да у учионицама прате часове или да викендом у просторијама клуба уз фолклор или у црквеним учионицама стекну и развију основе српског језика.

Настава обухвата поред учења српског језика, и градиво националне географије и историје по програму који се прилагођава сваком ученику у зависности од његовог сопственог интересовања и предзнања, али и познавања језика.

Групе су мештовите, узрасти и знање ученика неуједначени, што понекад представља проблем, али најчешће и велики изазов да и сами ђаци буду у улози преводиоца, вршњачког едукатора и доброг друга.

Поред учења увели смо сада већ традиционална дружења, музичка окупљања, књижевне сусрете, филмске викенде, спортске дане... када се окупљамо и дружимо. У храму Светог Саве и српском клубу редовно организујемо пригодне тематске изложбе, попут цртежа задужбина Немањића и изложбе фотографија „Моје село лепше од Берлина“.  

У школском календару посебно место за све представља новогодишња прослава, школска слава и видовданска свечана академија. Тада се ученици труде да се што боље покажу као домаћини, јер у први план избијају њихове реторичке, глумачке и рецитаторске способности, а гости ових прослава уживају у лепоти језика и неретко признају да и сами понешто ту науче.

Морамо признати да смо такмичарски расположени и не пропуштамо конкурсе који се објављују у Србији. Волимо да покажемо шта знамо, иако нам награде нису приоритет и радујемо се свакој прилици. Управо на Данима ћирилице у Баваништу добили смо ласкаве титуле „Чувара ћирилице“. Похвањени рад наше ученице се нашао и на вашој „Табли“.

Наше ученике краси несебични хуманитарни дух, било да је реч о прикупљању новца, ствари или само цртежа они су мећу првима. За време поплава помагали су реновирање ОШ „Радоје Домановић“ из Параћина, недавно су послали цртеже за уређење дечијих домова и болница у Београду.

Њихова веза са матицом је ојачана и кроз залагање породица да одморе проводе у Србији. Последњих година постао је тренд да се посете часови у редовним школама у Србији. Деца нам тада долазе са најлепшим успоменама из школских клупа и дивним причама о новим другарствима. Када наши ученици журе да заузму место у школској клупи тада и ми знамо да смо добро урадили свој посао. Везу са матицом такође чувамо и кроз размену писама са вршњацима из Краљева, овај заборавњени и помало конзервативни стил комуникације важан је за развој писмености, а изузетно занимљив и креативан.

У локалној заједници сарађујемо са луткарским позриштем које је у свој програм уврстило и представе на српском језику, са српским клубом где и родитељи и ученици могу да савладају прве кораке традиционалног српског кола.

Уколико смо вам пробудили знатижељу, погледајте наш школски блог и албуме  www.srpskaskolauberlinu.blogspot.de.
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост