Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » ДАНИ ДЈЕЧИЈЕГ ПОЗОРИШТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИЗ БАЊА ЛУКЕ


Табла Часопис 13:00:00 0


21-23. марта у Малом позоришту „Душко Радовић“

У Малом позоришту „Душко Радовић“ од 21. до 23. марта, ће се одржати Дани Дјечијег позоришта Републике Српске из Бања Луке.

Дјечије позориште Републике Српске из Бање Луке основано је 30. децембра 1955. године. За посљедњих педесетак година на сцену поставило 279 премијера, а представе је гледало више од три милиона гледалаца.

Дјечије позориште је од 2002. године организатор традиционалног Међународног фестивала позоришта за дјецу, а окупља сваке године театре из десетак европских држава.

У оквиру гостовања биће изведене три представе:

Уторак, 21.03. у 20.00 – Фолклорна магија, режија Б. Лунгов
Среда, 22.03. у 10.00, 12.00 и 18.00 – Вук и седам јарића музеју бајки, режија Б. Колевска и П. Бјелошевић
Четвртак, 23.03. у 10.30 – Фолклорна магија, режија Б. Лунгов
Четвртак, 23.03. у 20.00 – Тужни принц, режија  Б. Колевска

Фолклорна магија

Представа „Фолклорна магија“ је постављена на сцену 9. септембра 2008. године као етно спектал, а намијењена је публици свих узраста. Како се служи универзалним сценским језиком покрета, игре, плеса, песме и анимације са етно предметима који су карактеристични за српски, али и за готово све балканске народе, веома је добро примљена код публике различитих народа, укуса и театарског знања.

До сада освојене награде на фестивалима:
•      Франкфурт на Одри (СР Немачка) – Фестивал луткарских позоришта – новембар 2008.
•      Источно Ново Сарајево – Фестивал мале сцене и монодраме – децембар 2008. ГРАН ПРИ - НАГРАДА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ
•      Суботица (Србија) – XВИ Међународни фестивал позоришта за дјецу - мај 2009. ГРАН ПРИ – НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ  ПРЕДСТАВУ  У ЦЕЛИНИ; СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА ЗА РАДОСТ ИГРЕ

Вук и седам јарића музеју бајки

Да ли сте икада били у музеју? Ако јесте, сигурно сте видели све те изложене занимљивости, можда плишане играчке, камење и фосиле и све то уз много информација. Сада покушајте замислити да ћете тамо срести седам малих јарића и њихову мајку козу, чак и вука који својим тихим гласом говори: „Отворите врата, то сам ја, ваша мајка.“ Можете ли да замислите? Наши глумци ће вам то показати.

Тужни принц

О култној представи „Тужни принц“ Предрага Бјелошевића у режији Бисерке Колевске 1999. године је у Софији снимљена телевизијска верзија представе.
У представи је „Тужни принц“, дечак сликар, који од почетка зна шта жели да наслика или боље рећи „створи“, али то не може да оствари, чак ни уз помоћ своје сенке „Музе“, која се у једном тренутку одваја од њега и почиње да му угађа. Тако ће сенка покушати да га орасположи, разоткрије његов сан, па му ствара замак, музиканте, море са морским животињама, анђеле чуваре, змаја и штошта друго о чему иначе машта свако дете размишљајући о животу, али и о својој љубави, о којој је у ствари у овој бајци ријеч.

Лирска бајка о „Тужном принцу“ штампана је 1990. године у књизи песама за децу „РЗ БРЗОТРЗ И ЧАЧКАЛИЦА СОФИЈА“ када је садржавала тек 25 строфа. Данас је то бајка која садржи 80 строфа и представља књигу за себе.

„Када сам писао ову бајку нисам размишљао о њеном сценском представљању, али показало се да она има довољно драмских ситуација везаних за идеје о Тужном принцу, дечаку сликару, који безуспешно покушава да ослика свој сан, на папиру, баш као што су то и многа друга деца покушавала, али би се и њихов сан, о принцу или принцези, најчешће распршивао попут пољупца на прозорском стаклу замагљеном од зиме.“

Предраг Бјелошевић


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост