Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Вече Луке Баровића у Књижевном клубу „Мала птица“


Табла Часопис 08:00:00 0Несвакидашње књижевно вече одржано је синоћ у библиотеци Мома Димић у организацији Књижевног клуба Мала птица. По први пут за четири године рада Књижевног клуба самостално књижевно вече је било посвећено личности и делу дечака - Луке Баровића, ученика седмог разреда Oсновне школе Владислав Рибникар“ у Београду. Разлог за наступ овог младог уметника је престижна награда ,"Миријевски Орфеј", која је по први пут додељена за најбољи ученички рад ђака основне школе који су прошле године учествовали на песничком фестивалу, "Вечити несмирајник" и своје радове презентовали на манифестацији, "Момини дани". Награђени учесник је наградом стекао право на самостално књижевно вече у Малој птици, на прилог у часопису, "Мала птица" као и на прилог од десет песама које улазе Зборник следећег фестивала.
Луку Баровића је на књижевној вечери подржала његова основна школа, те је о њему као ученику и уметнику од најранијег доба прво говорила његова учитељица Јелица Васиљевић, потом његова професорка српског језика Сања Терић, а вече је увеличала својим присуством и словом о Луки и његова директорка школе Снежана Кнежевић.
О Луки је говорио и велики дечији песник Тоде Николетић, будући да је појава овако вредне и квалитетне поезије какву Лука пише изузетно ретка појава у овом узрасту.
Његове стихове су казивали глумци: Владан Савић, Ана Здравковић и Радомир Николић. Учешће су узели и песник за децу Мирослав Кокошар, као и композитор Радослав Грајић.
Посебно задавољство је изазвало присуство већег броја ученика седмог и осмог разреда основне школе, "Деспот Стефан Лазаревић" који су дошли са својом наставницом да присуствују овој вечери.Чаробне руке
Баровић Луке


1
Могу да створе
Шта год пожеле.
У њима има
Без имало муке,
Дара Питагоре
И Хамваш Беле.

2
У њима има
Млека и меда
За све који
Га искрено воле.
Талентован је
На Архимеда
И зато, брате,
Капа му доле.

3
Из њих ће изаћи
Сто једна тајна
И ко зна још
Каквих открића,
Иде стопама
Рубенштајна
Уз помоћ својих
Вештих прстића.

4
Створен од дара
И нежне приче
У неко меко
Предвечерје.
Рођен да ствара
И славу стиче,
јер читав космос
За њега смер је.


5
У песми спава
У песми живи
И тражи срж
У самој сржи.
Паметна глава
Свак му се диви,
Јер момак ипак
До себе држи.

6
Згодан на тату
А леп на маму,
Немиран на
Млађег брата.
Осмехом скида
Са лица таму
И претвара је
У море од злата.

7
И још хиљаду
Чудеса има
О нашем сјајном
Песнику Луки.
За сада нек пише
И славу прима.
Ал` успут нек неку
Цурицу цуки.


Тоде Николетић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост