Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Међународни дан дјечје књиге


Табла Часопис 11:00:00 0 


Рођендан Ханса Kристијана Андерсена обиљежава се као Међународни дан дјечје књиге већ  педесет година, а циљ је промовисати дјечју књижевност и читање, али и скренути пажњу јавности на потребе најмлађих читалаца.

Међународни одбор за дјечју књигу The International Board on Books for Young People (IBBY), обиљежава овај дан широм свијета да би се дјеца подстакла на читање. То је међународна непрофитна организација институција и појединаца из цијелог свијета који спајају дјецу и књиге. Основана у Цириху, 1953. године, а њена мисија је промоција међународног разумијевања кроз дјечије књиге, пружање прилике свој дјеци свијета да имају приступ књигама високих литерарних и умјетничких стандарда, објављивање и дистрибуција квалитетних дјечијих књига, нарочито у земљама у развоју, подстицање истраживачког и научног рада у области дјечје књижевности.

IBBY има више од 70 земаља чланица, а сваке друге године додјељује награду “Ханс Kристијан Андерсен“ за посебан допринос промоцији дјечје књиге на подручју писања и илустрације. Ова награда се често назива “Мали Нобел“.

Сваке године једна од чланица IBBY-ја је спонзор и одређује тему и постер за обиљежавање Дана. Ове године то је Русија, поруку “Растимо с књигом“ послао је руски писац Сергеј Махотин, а илустратор плаката је Михаил Фјодоров.


Чланови Секције за српски језик „Јутра плавог сљеза“ из Тузле обиљежили су овај дан дружењем и разговором о књигама, али и постављањем мини изложбе илустрација Бојана Јокановића "Сизиф vs правопис" што је била одлична прилика да се понове правописна правила која, углавном, занемарујемо. 

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост