Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Велењски чувари азбуке и српског језика


Табла Часопис 09:00:00 0

Нада Чупковић, АКУД „Коло“ Копар, Словенија


 

Да се српски језик, српско коло и песма чују у Велењу (Република Словенија) заслужно је младо, новоосновано СКУД Велење које постоји од јануара 2017. године. Тек који месец постоје, али им је успело да за кратко време припреме програм и  привуку пажњу шире јавности у Словенији.

   
О идеји оснивања овог друштва поручује нам ментор дечје фолклорне секције и радионица српског језика, Весна Црнобрња (31 год.), која упркос чињеници да је рођена у Марибору негује матерњи језик и српско културно наслеђе и преноси их прво на своја два сина, Николу и Миљана, а затим и другој заинтересованој деци: »Као новоосновано друштво у фази смо развијања и ширења друштва. Осам оснивача друштва, који смо дуги низ година деловали у разним културним дешавањима у Велењу, одлучили смо, да скупимо наше знање и искуства и оснујемо СКУД Велење. Наш СКУД Велење броји тренутно 23 члана фолклорне секције, 10 јуниора и 15-ак потпорних чланова. У јануару основани, у марту смо у договору са Градском општином Велење добили своје просторе. За 3 викенда спремили смо кореографију, дјечије рецитације, женску пјевачку групу и 1.4.2017. одрадили репрезентативни мини концерт, који је био неочекивано добро посјећен. Од тада нам прилазе нови чланови. Све се развија свијетлостном брзином и пресретни смо због тога. Јуниорска секција је базирана на учењу српског језика, плеса и ликовних дјелатности.« Тренутно се настава одвија једном недељно са једном групом деце узраста од пет до дванаест година. А како настава тече у тако шароликој групи деце објашњава нам Весна: »Некако  комбинујем задужења и учење гледајући на узраст, па онда све спојимо у целину. Језик за сад учимо кроз пјесмице и бајке, јер дјечица слабо говоре српски језик. Доста разумију али не говоре српски«. Весна истиче да јој велику помоћ и подршку у раду пружа старији син, једанаестогодишњи Никола, кога изузетно радује рад у секцији и са пуно воље помаже млађим другарима.


Желимо пуно успеха новооснованом друштву и искрено се надамо да ће се број чланова проширити и да ће се малој школи српског језика придружити и друга заинтересована деца из Велења и околине како би се српски језик одржао и у трећој генерацији српских досељеника у Словенији.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост