Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » ОШ „Старина Новак“ на „Недељи размене“ у Холандији


Табла Часопис 08:00:00 0

Марко Јовановић, VII-2, ОШ „Старина Новак“ Београд
Са нестрпљењем смо чекали мај месец и поновни сусрет са нашим другарима из Холандије које смо упознали и угостили у новембру 2016. у оквиру „Недеља размене“. У међувремену смо наше пријатељство продубљивали сталним контактима на Facebook-у и Skye-y.

Одлазак у Холандију у оквиру пројекта „Недеља размене“ 8. маја 2017. почео је авионским летом са београдског аеродрома „Никола Тесла“ до Дизелдорфа у Немачкој, где је добродошлицу српској групи  приредио директор холандске школе Герт са наставницом Лаурин Сакић. Испред саме школе у Хунсбруку у Холандији приређен је топли дочек великог броја наставника, ђака и ђачких родитеља који су одређени за наше домаћине. У школи се приступило реализацији првог дела планираних активности за понедељак: презентација српске и холандске школе и након тога три радионице (историја, географија, економија).

Други дан „Недеље размене“ је  био предвиђен за одлазак у Лијеж у Белгији. Холандски и српски ђаци су организовани у групе којима су додељени задаци проналажења конкретних тачака у историјском центру Лијежа. Након овог задатка за све ђаке и наставнике, организоване су посете Place de la Cathedrale и Aquarium-museum.

Према плану „Недеље размене“ за трећи дан су у Харлену у Departure to Neoliet climbing centre предвиђене спортске активности па су сви ђаци подељени у две велике групе. Једна група је са наставницима физичког ангажована на „пењање по вештачкој стени“ (climbing), док је друга група добила мапу са задацима које је требало на стази кроз околни крај, пун шуме и зеленила, решавати проналазећи означене тачке на мапи. На располагању је сем мапе био компас и лупа. Групе су се након испуњења задатака замениле. Послеподне је у овдашњем спортском центру организовано рекреативно куглање у куглани њиховог спортског друштва. Након куглања домаћини су у ресторану спортског центра приредили вечеру на којој је послужено традиционално холандско јело од меса.

Четврти дан „Недеље размене“ посвећен је посети Амстердаму. Организованим аутобуским превозом након нешто више од три сата вожње, стигли смо до Амстердама. Били смо подељени у групе, које су свака засебно, добиле водиче који су на енглеском језику објашњавали бурну историју Амстердама. Након тога уследила је посета музеју воштаних фигура Madam Tussauds у коме су се ђаци и наставници срели очи у очи са славним личностима у природној величини.

Петог дана ђаци обе школе подељени су на 13 група. Свака група добила је своју тему за састављање рада о разликама и сличностима Србије и Холандије по разним сегментима друштвеног живота. Радови свих група презентовани су у великој сали школске читаонице пред свим наставницима и ђацима. Други део обавеза за овај пети дан „Недеље размене“ састојао се од одласка српских ђака у замак у Хунзбруку где су подељени у пет група са задатком пронажења загонетних тачака замка уз приложени опис. После повратка из замка, увече је приређено диско вече за све ђаке, на коме се, у једном тренутку, зачуло ужичко коло а сви српски наставници и ђаци поскакали да играју. Задиљени Холанђани овим колективним „српским балетом“, нису остали дужни него су се ухватили у коло па је настало опште играње како је ко знао и умео. И уопште није било лоше!

Последњи дан „Недеље размене“ протекао је у дружењу српских ђака са својим домаћинима који су због првог дана викенда имали нерадни дан па су укућани били на окупу. Растанак са домаћинима је био у самој школи где се скупило мноштво наставника, родитеља, ђака. Према обичају, скупу су се обратили директори најпре српске па холандске школе. У њиховим обраћањима се могло чути да су изузетно задовољни реализацијом „Недеље размене“ и ове године и да имају жељу и спремност да се овај вид сарадње настави. Наш директор је нагласио да „Недеља размене“ представља најбољи начин да се истински упознају не само ђаци међусобно него и два народа која живе на два различита и веома удаљена краја Европе. Директор Герт је истакао да је сарадња са српском школом Старина Новак најуспешнија међународна сарадња у историји њихове школе, зашта је добио громогласни аплауз свих присутних, а када се аплауз утишао наставио је да оваква његова оцена није никакво претеривање и куртуазија већ резултат темељне припреме и анализе минулих две године сарадње са српском школом.

Улазак у аутобус праћен је  дугим поздрављањима не би ли се украо још који заједнички тренутак. У Дизелдорфу српска група је полетела за Србију и тачно у 23:00 часа слетела на београдски аеродром „Никола Тесла“ где су родитељи  чекали своју децу, нестрпљиву да испричају све утиске којих је било много. „Недеља размене“ окончана је по други пут на најлепши могући начин.
«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост