Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » ТАРА СТАНКОВИЋ


Табла Часопис 16:00:00 0

Љиљана Ћузовић, ОШ „Стари град“ Београд
Бити талентован значи имати огромно богатство.

Такво богатство има Тара Станковић, ученица  седмог разреда ОШ Стари град из Београда.

Тара је рођена 2004. године у Београду. Од првог разреда Основне школе издвајала се својим изузетним талентом на разним пољима, а о томе сведоче и бројне награде. Њени ликовни радови и пројекти били су изложени  у галеријама и дечјим музејима широм света: Сачи галерији у Лондону, Дечијем музеју у Токију, Музеју Уницефа у Паризу, Музеју дечије уметности у Њујорку...

Тара је такође учествовала  на међународном ликовном такмичењу у Лидицама, на такмичењу Карикатуре у Берлину и на Интернационалном такмичењу  Америчке свемирске агенције  НАСА  за децу под називом ''Осмисли дизајн колоније у свемиру''. У оквиру хуманитарног такмичења Снежна чаролија два пута заредом је освојила Прву награду за најлепши новогодишњи украс.

Тара је одличан ученик, свира клавир, одлично говори енглески, немачки и француски језик. Пише поезију на српском и есеје и песме на енглеском језику. Обожава енглеску књижевност, нарочито Артура Конана Дојла и чувеног Шерлока Холмса, а највише воли да ишчитава Сонете Вилијама Шекспира на староенглеском језику.

Добитник је бројних награда на литерарним конкурсима,  а њена поезија нашла је место и у Зборнику Мали победник града Београда. Прошле године освојила је Другу, а ове године Трећу награду на литерарном конкурсу  Дечијег културног центра из Београда, организованом у част Мирослава Антића.

Крилатица - Моја машта може свашта - прави je мото Тариног успеха. На часовима енглеског језика, на коме се презентују пројекти са разним темама, Тара увек приреди прави доживљај. Уколико презентује рад о филму, цело одељене добије кокице,  ако је тема рада неки од празника, свим другарима дарује чоколадни мафин украшен мотивима празника. Уколико спреми пројекат из биологије о биљкама, Тара уредно припреми и узорке биљака о којима прича.

За сваки занимљиви догађај у школи Тара спреми лепо дизајнирани плакат и позивнице. Тако је било и за манифестацију ''Дани Шекспира'' у нашој школи, за ''Енглеску чајанку'', за ''Дане Малезије''...

На последњој  традиционалној ''Шеширијади'' у Скадарлији, Тарин шешир под називом ''Тара у земљи чуда''  је однео титулу најлепшег-највећег шешира. Ово је само делић приче о Тариној креативности. Најзанимљивије следи. 


Поводом одласка француског астронаута Томе Пекеа у свемир, Тара је направила и послала честитку Европској свемирској агенцији која је исту проследила астронауту  на међународну свемирску станицу. Након овог занимљивог подухвата, француска амбасадорка Кристин Моро послала је Тари на адресу школе дирљиво писмо захвалности. 

Као велики љубитељ природе, ова ученица је покренула еколошки пројекат ''Дрво је живот'' који је организовала у школи, а покровитеље је нашла након што је послала писмо  Географском факултету БУ и  европској географској асоцијацији студената и младих географа - ЕГЕА. Овоj акцији се прикључило и  ЈП Србијашуме. Уз њихову помоћ Тара је организовала  еко радионице за ученике школе и садњу сребрних јела. У току акције организовала је и такмичење у прављењу јелкица од еко материјала. Овај пројекат je ушао  у избор најзанимљивијих дечјих пројеката на кoнкурсу под називом ''Акција за природу'', oрганизације за заштиту животне средине из Сан Франциска.   
     

У јуну месецу прошле године, Тара је, након обележавања 400 годишњице од смрти Вилијама Шекспира у својој школи,  на конкурс Шекспир фондације у Стартфорду на реци Ејвон, послала рад од тканине и папира - Карту добродошлице за кућу Вилијама Шекспира - Од две стотине пристиглих радова који су ушли у ужи избор, Тарина карта је освојила Прву награду. У писму које је фондација послала Тари стоји  да њена победничка карта добродошлице  ''одузима дах''. Био је ово велики успех и за једну девојчицу из Београда и за нашу земљу. О овом великом успеху писали су домаћи и страни медији, а Тари су писма са честиткама упутили енглеска краљица Елизабета II, Војвода и војвоткиња од Кембриџа, Амбасада Велике Британије, Британски Савет, Британско друштво у Србији, породица Карађорђевић и многи други.

Београдска општина Стари град, омогућила је Тари као младом таленту општине, да отпутује на позив Шекспир фондације у Велику Британију где јој је у Стратфорду,  родном месту Вилијама Шекспира приређен изузетан дочек. Британци су у  част доласка српске ученице припремили изложбу свих Шекспирових дела преведених на српски језик, њихови глумци су јој одиграли део драме ''Сан летње ноћи'', a отворили су и архив у којем су Тари показали примерке ретких дела и писама из  времена ренесансе. У цркви Светог Тројства, Тара је имала прилику да посети гроб чувеног барда. У знак захвалности Тара је представницима фондације изрецитовала 18 Сонет на енглеском језику. Енглези су остали овог пута без речи. Ово је била прилика  да Тару прими и амбасадор Републике Србије у Лондону, др  Огњен Прибићевић.

За вредан креативни рад и залагање које је ова јединствена девојчица пружила током свог досадашњег школовања, наставничко веће ОШ Стари град јој је доделило Посебну диплому за изузетан допринос у промоцији школе.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост