Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Лена Ђорђевић - Упознала сам предивно створење


Табла Часопис 16:00:00 0


Упознала сам предивно створење


Тек је свануло, а ја сам већ будна. Гледам кроз прозор, а у даљини се простирала магла као неки тепих. Кроз ту маглу видим нешто црно, креће се брзином ветра. Шта је то? упитах се. Покушавам да ухватим погледом ту црну мрљу и да, то је оно створење коме данима покушавам да приђем и упознам. Облачим јакну и истрчавам напоље јер ми је он све ближи и не желим да пропустим још један сусрет са њим. Полако се приближавам капији, а и он је све ближи. Погледи нам се срећу, и овог пута нисам дошла празних руку. Да, да... његов омиљени оброк држим у руци. Пружам руку и отварам шаку. Он осећа мирис и прилази опрезно јер не може да одоли. Мирише ми руку и врхом језика, али брзином муње, хвата коцку шећера. Даје ми знак да ми је пријатељ и ја га милујем руком по њушци - његово величанство коњ.

Ја никада нисам јахала коња, а волела бих. Много пута сам из даљине гледала како галопира и прескаче препоне. Веома брзо може да трчи, зато га људи користе за трке. Стављају му седло за јахање и узде да би се  њиме управљало.

Некада је служио и као превозно средство људима на селу.

Коњ је једна веома племенита животиња и његова омиљена храна је шећер, али и шаргарепа. Он има гриву као што људи имају косу, а на својим копитама има потковице које имају улогу ципела. Када људи нађу потковицу, они је чувају јер, кажу, доноси срећу.

Постоје и дивљи коњи који не воле човекову близину. Они живе у далеким шумама и крећу се у великим крдима.

Волела бих да једног дана имам свог коња. Звала бих га Оливер и често бих му давала шећер и шаргарепу. Тада се не би бунио када бих га јахала.

Коњ може бити човеков најбољи пријатељ и зато треба чувати коње.


За Табла Фест 17


Лена Ђорђевић, 2/1, ОШ "Иван Горан Ковачић" Нишка Бања


На конкурсу за фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 17“ у категорији литерарни радови млађи узраст по оцени Дечјег жирија прича ће бити објављена у Зборнику фестивала

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост