Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » » Ђорђе Новковић - Да имам чаробни штапић


Табла Часопис 08:00:00 0


Да имам чаробни штапић


Чаробни штапић? Откуд он? Шта могу направити помоћу овог штапића? Смислићу касније...
...Ово што овде видите је машина у којој улазите у туђе снове, кад спавате!

Ево сна мог комшије. Уф, шта овај чудак сања... Боље је да ово прескочим. Али, ко је ово сад? Бака. Само се љуља у столичици и пије чај. Пробудићу се од досаде ако наставим да сањам ово. Морам даље. Шта сања овај? Неку јурњаву са ванземаљцима... Могао бих да се убацим овде, да направим неки џумбус. Сакрићу метеор од њих, да га не виде. Јао, видели су ме, бежим одавде. 

Коначно – нешто занимљиво. Двоје разговарају. Приближавам им се али не чујем добро. Заустављам дах, ни мува се не чује. Како? Зашто? Девојка сања сад нешто друго! Замислите – побегла је из свог сна у други сан... Лутам даље. Овај тамо руши зид, малтерише нешто... Тражим даље... Мислио сам да ће ми у  сновима других људи бити занимљивије. Ето, и моја машина за туђе снове има своје мане. Морам да је унапредим.

И шта је сад ово, каква је ово ужасна бука. Као неки слон да скаче!  Да није нестало горива машини? Да се није нешто покварило?  Одједном схватам да сам у свом сну. Сањам да сам се пробудио. И видим слона како скаче на својој глави и свира трубу! Прилазим машини и смишљам додатак за избегавање туђих снова. Али, шта ће ми машина за туђе снове која има опцију за избегавање туђих снова?! Јао, све је тако збркано. Пишем на парчету папира: „Кад ово будеш читао, бићеш будан, на својој јави. Обавезно провери да ли си изашао из машине за снове. Уштини се за образ, или тако нешто. Машина није исправна. Или је поправи, или немој више улазити у њу.“

...Читам поруку на папиру. Видим свој рукопис, али се не сећам кад сам то писао. Машина за снове је ту, не спавам, будан сам, све је у реду. Проверавам машину, притискам дугмиће, све је исправно. Или ми се тако чини. Уштинуо сам се за образ, према упутству са папира. Вечерас када одем на спавање, нећу улазити у ову справу. За сваки случај.

Хоћу да сањам само своје снове. Или можда нећу...За Табла Фест 17


Ђорђе Новковић, VI-4, ОШ „Коста Абрашевић“, Ресник
Ментор: Надежда Пурић Јовановић

На конкурсу за фестивал дечјег стваралаштва „Табла Фест 17“ у категорији литерарни радови старији узраст по оцени Стручног жирија прича ће бити објављена у Зборнику фестивала


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост