Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Јелена Жижаков - Моје маште кап, чаролије слап


Табла Часопис 12:00:00 0

Слађана Толанов, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Змајево

Јелена Жижаков


Моје маште кап, чаролије слап


Некада давно у далекој земљи Џинова, иза земље Патуљака и земље Вила живео је џин Трба. Само име каже да је био мало буцмаст. Волео је јако да једе чоколаду. Мамиле су га и торте и колачи његовог комшије, посластичара, Карамелка.

Ипак, Трба је највише волео да плете и шије, као и да плаши људе. Сео би испод храста и вешто баратао иглама. Птице су цвркутале, поток жуборио, а он уживао.

Једног пролећног дана принцеза Сунчица је скакутала шумом и на стази угледала розо вретено. Зачудила се? Откуд вретено у шуми? Полако му је пришла и почела  да га загледа. Када, одједном, испред ње је искочио џин Трба (онај што је волео да плаши људе). Сунчица се јако уплашила, јер је видела само једну папучу. Он се уплашио још више од ње. Својим вриштањем у хору отпевали су „најлепше тонове на свету“. Све  птичице су уплашене одлетеле са дрвета, а веверица је извирила из свог скровишта. „Певање“  се чуло чак до земље Патуљака и земље Вила. Патуљци су престали да раде у руднику, а виле више нису махале својим чаробним штапићем...

Принцеза није била једна од оних размажених принцеза које падају у несвест за сваку ситницу већ је храбро торбом ударила џина по малом прсту и он је престао да вришти. Изненадио се! Ко се то њега није уплашио? (А он се јако уплашио!) Ко је то? Једна малена девојчица!!!

Сунчица му је рекла да не зна да вришти и да је својом дреком уплашио све становнике седам краљевстава и да треба да га буде срамота. Трба је поцрвенео и рекао јој да он зато лепо плете и шије.
„Аха“, рекла је Сунчица, „сада ми је јасно, откуд вретено у шуми!“

Пришла је дрвету и разгледала његове рукотворине, сукње дугиних боја, блузе од цветних латица, велове од нити паучине. Била је одушевљена! Сетила се!!!

„У петом краљевству одржава се такмичење у певању“ , рекла је. „Ја ћу обући твоје хаљине и пријавићу се за певање (Ја ипак боље певам од тебе – помислила је.). Ићи ћемо заједно“.

Џин се сложио. Из пећине је узео бицикл и прикачио за њега украшену кочију у коју је ставио принцезу. Кренули су. Брзо је окретао педале како би стигли на време. Сви становници шуме су се чудили овом пару. Принцеза им је весело махала (и наравно, вежбала певање). У даљини се видело пето краљевство...

Стигли су на време. Сунчица је запевала својим дивним гласом и задивила све својим изгледом. За то је била заслужна хаљина коју је сашио џин. На сукњи су се пресијавале капи росе у свим бојама дуге, блуза је ширила мирис најмириснијих латица шумског цвећа које је џин вешто уплео, а вео је био тањи од нити паучине.

Наравно, победила је на такмичењу и као награду добила флашу. Када ју је отворила десило се чудо. Из флаше је потекла чиста, бистра вода, а Џин Трба се претворио у прелепог принца. Било је то право изненађење за све!

Сунчица и Трба су се венчали и срећно живели у свом уметничком свету на крају шуме. Кружи прича да он и даље плете и шије, а она веселом песмом развесељава све становнике шуме...                   Јелена Жижаков, VI-1

Друга награда на литерарном конкурсу 13. међународног фестивала дечјег стваралаштва „ВОДАВОДА - КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА“ Бања Врујци


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост