Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Јана Митић - Божићна чаролија


Табла Часопис 13:00:00 0

Божићна чаролија

У  једној малој, дрвеној кућици, смештеној између две планине, седело је дете чекајући радосну вест. Остали укућани су нервозно шетали по топлој соби. Мама је покушавала да спреми колаче, али због нервозе јој то и није баш полазило за руком. Бака је крпила стари џемпер, али никако да закрпи рупу. Једино је дечак седео мирно и молио се у себи. Надао се да ће вест бити лепа. Сви су у кући били забринути како ће се све одиграти обзиром на веома хладну зиму.
Док је напољу ветар хуктао и ковитлао снег по планини, зачули су се кораци. Чуло се отресање снега о дрвен праг, шушкање метле и накашљавање. У кућу је ушао дека и сав срећан саопштио прелепу и дугоочекивану вест, на ово јутро Божића, ојагњила се овца Белка! Сви појурише напоље до појате колико су их ноге носиле. Тамо их је дочекао малишан, склупчан крај мајке. Како ћемо га звати?“, упита дечак. Дека је мало размишљао, а онда рече: Зваће се Божај! Заслужио је то име.“
Пошто је било веома хладно и мраз је већ шарао по стаклима, однесоше јагње у кућу кад га је Белка очистила. Бринули су о њему као о детету. Белка је долазила с времена на време да га нахрани и помази. Божај је све опчинио својом лепотом и умиљатошћу. Из дана у дан постајао је све чвршћи и стабилнији на својим ножицама. Руно му је било блиставо беле боје. Чак су и најближе комшиле често долазиле по снегу само да би га виделе.
Када је хладноћа почела да се смањује и мраз да слаби, дека поведе Божаја мајци и другим овцама. Али, на изненађење свих, где год би крочио снег би се топио и ницала би трава и цвеће. Ово јагње је чаробно!“, узвикну дечак. Дека се окрену и насмеја. У себи помисли да је то невероватно, да се десило сасвим случајно. А можда је ипак овај Божић чаробан! 

 


За Табла Фест 17Јана Митић, IV-4, ОШ Стефан Немања“ Ниш

Ментор: Ирена Сретић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост