Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба


Табла Часопис 14:00:00 0

Представа "Бура" (Фото: Н. Кукољ)

68. РОЂЕНДАН МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“ И ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ „БУРА“

У понедељак 23. октобра у 20 сати, Мало позориште „Душко Радовић“ прославиће 68. рођендан, и том приликом премијерно ће бити изведена представа за децу настала према драми Вилијама Шекспира „Бура“ у режији Никите Миливојевића.

Представа "Бура" (Фото: Н. Кукољ)
Романтична драма, коју је Шекспир писао у току 1610. и 1611. године, говори о сукобу Проспера којег су браћа Антонио и Алонсо бацили у море и тако протерали из Италије. Редитељ Никита Миливојевић, коме је ово друга режија у Малом позоришту, у програму представе каже: „У Бури је могуће препознати најразличитије садржаје: од романтичних, метафизичких, аутобиографских, филозофских, политичких... а међу свим могућим „учитавањима“ за мене у њој постоји и један дечји поглед на свет (као у оним необичним кутијама Џ. Корнела у којима су неки носталгични мини светови препуни некакаве дечије фантазије)“.

Костим је радила Јелена Стокућа, асистент редитеља и коаутор музике која се изводи уживо на сцени је Тадија Милетић, а асистент костимографа Адријана Симовић.
У представи играју Ивана Аџић, Милош Самолов, Милош Анђелковић, Арсеније Тубић, Никола Малбаша, Јована Чуровић, Маја Томашевић и Мина Глигорић.

  
Представа "Бура" (Фото: Н. Кукољ)

Представу „Бура“ публика ће имати прилику да погледа 22. октобра у 12 сати и 25. октобра у 10.30 и 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“.
У оквиру прославе Дана позоришта биће подељене и годишње награде, о којима је одлучивао трочлани жири у саставу Горан Баланчевић, Милош Самолов и Јелена Ћурувија Ђурица.

Опширније о представи можете погледати на: http://malopozoriste.co.rs/predstave/bura

Вилијам Шекспир
                        
„Б У Р А“
                                      
Адаптација, режија, сцена: Никита Миливојевић
Костим: Јелена Стокућа
Музика: Тадија Милетић, Јована Чуровић, Маја Томашевић, Мина Глигорић
Асистент редитеља: Тадија  Милетић
Асистент костимографа: Адријана Симовић

Играју:
ИВАНА АЏИЋ
МИЛОШ САМОЛОВ
МИЛОШ АНЂЕЛКОВИЋ
АРСЕНИЈЕ ТУБИЋ
НИКОЛА МАЛБАША
ЈОВАНА ЧУРОВИЋ
МАЈА ТОМАШЕВИЋ
МИНА ГЛИГОРИЋ
                                                          
О РЕДИТЕЉУ

Никита Миливојевић један је од водећих српских позоришних редитеља данас.

„Ангажованошћу својих представа обележио деведесете године у српском театру, а смелим и новим читањем класике увео га у нови век.“
(Јован Ћирилов)

Добитник је свих релевантних позоришних признања за режију у нашој земљи: (награде Бојан Ступица, више Стеријиних награда за режију, Битефове награде, критике позоришног часописа Сцена, годишњих награда: Народног позоришта Београд, Југословенског драмског позоришта, Града-театар Будва, Народног позоришта Љубиша Јовановић Шабац, Малог позоришта „Душко Радовић“ и многих других на фестивалима широм Србије: Крагујевац, Јагодина, Вршац, Шабац, Нови Сад, Младеновац).

У заједничкој анкети позоришних критичара Србије представа „Бановић Страхиња“ у режији Никите Миливојевића проглашена је најзначајнијим остварењем деведестих година у српском театру.

Написао је сценарио и режирао играни филм „Јелена, Катарина, Марија“ (Неw Yорк, 2008-2009.) по мотивима књиге Неw Yорк, Београд Д. Микље.

Режирао у Грчкој, Шведској, Словенији, Македонији, Турској, Немачкој, Италији, Кипру, Великој Британији, САД (Калдерон, Шекспир, Есхил, Софокле, Чехов, Булгаков, Пинтер, Т. Ман, Брехт, Х. Милер, Ружевич, Витрак, Јонеско, Бонд, Бекет, Стопард, Метерлинк, Сартр, Ибзен, Вајлдер итд.)

1996-2004. Редовни професор на одсеку глума/режија, Академија уметности, Београд

2005-2009. Директор Београдског интернационалног театарског Фестивала (БИТЕФ) и Театра Битеф.

2009. Редовни професор на Катедри за глуму/режију, Академија уметности Нови Сад.

Живи и ради у Београду.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост