Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Јана Стевић - Доброта увек побеђује


Табла Часопис 14:00:00 0

Зорица Перић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ Смољинац

 

Доброта увек побеђује


Живела два зеца, браћа, Миле и Жиле. Миле је био фин зечић, док је Жиле био уображен и хвалисав. Жиле је често лагао, а Миле, будући фин, није се бунио, нити противио.
Једног дана избаци Жиле Милета из јазбине, образлажући да је унутра скучен простор и да је време да Миле потражи себи други дом. Остаде Миле сам на непрегладној ливади окруженом шумом, одакле је вребала опасност од зверади. Спази га бака зечица. Угостила је Милета и рекла му да може остати код ње колико жели. Жиле се у међувремену ожени лепом и добром зечицом. Кад је чула како се њен супруг понео према рођеном брату, остави га. Жиле је почео да увиђа да се огрешио о свог брата. Баш у том кајању наиђе на ловца, који упери пушку у Жилета. Животињице које су се налазиле у близини, притекоше Жилету у помоћ. Неке скинуше ловцу  капу, неке га гризоше по врату и ловац побеже. И многе од ових животињица раније су трпеле Жилетове увреде и понижења. Сада је Жиле схватио још више да не треба тако да се понаша и да су му помогли сви којима се ругао и према којима је чинио неправду. Сви заједно су отишли Милету и присуствовали Жилетовом извињењу своме брату. Пођоше браћа својој кући у којој су живели сложно до краја живота.
Наравоученије: Увек буди добар према другима, а нарочито према слабијим од себе. Никада не знаш када ти неко од тих слабијих бића може помоћи, па и спасити живот.Јана Стевић, четврти разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост