Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „МАЛИ КАПЛАР“


Табла Часопис 09:00:00 0

Мали каплар (Фото: Н. Куко)

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „МАЛИ КАПЛАР“ / ЧАС ИСТОРИЈЕ У МАЛОМ ПОЗОРИШТУ „ДУШКО РАДОВИЋ“

Премијера представе „Мали каплар“ Игора Бојовића, у режији Саше Габрића одржаће се у среду 11. октобра (20 сати) у Малом позоришту „Душко Радовић“.

Игор Бојовић

„Мали каплар“
Час историје

Режија: Саша Габрић
Сцена: Борис Максимовић
Костим:  Марина Вукасовић Меденица
Ликовна дорада костима: Олга Мрђеновић
Избор музике: Саша Габрић
Лектор: Дијана Маројевић

Играју:

Момчило Гаврић: МАРКО ДЕДИЋ / ДАНИЛО АНТИЋ
Деда Милоје: БОЖИДАР СТОШИЋ
Мајор Стеван Туцовић: БОЈАН ЛАЗАРОВ
Генерал Живојин Мишовић: АЛЕК РОДИЋ
Војник Радосављевић: ЛАЗАР МИЉКОВИЋ
Енглеска болничарка, Црногорка: ЈЕЛЕНА ЋУРУВИЈА ЂУРИЦА
Јелена Гаврић: КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ

Ова потресна и јединствена прича у српској историји, о дечаку коме је рат одузео и породицу и детињство, садржи у себи причу о голготи и васкрсу нашег  малог народа у великој борби за опстанак. Момчило Гаврић је једна од икона Првог свестског рата и симбол нашег страдања. Дечаков романтични лик је имао огроман утицај на спрску војску и народ.

Представа је намењена старијим разредима основне школе, и у форми школског часа кроз драмску радњу открива нам херојску судбину историјске личности - дечака Момчила Гаврића.

Прва реприза представе је у четвртак 12. октобра у 20 сати.

 
Мали каплар (Фото: Н. Кукољ)

О ПРЕДСТАВИ „МАЛИ КАПЛАР“

Представа „Мали каплар“ открива нам херојску судбину историјске личности, дечака Момчила Гаврића, који ће у тешким околностима које су задесили Србију 1914. године бити приморан да напусти своје спаљено село у околини Лознице и крене у бег трновитим путем заједно са српском војском. Дечак силом прилика постаје ратни херој и каплар у редовима мајора Туцовића. Учествује у бици код Мојковца, али одбија да остане у Црној Гори као ратно сироче, већ се тајно придружује војсци која се повлачи преко Албаније. Лик малог Гаврила сведочи нам о нестварној храбрости и родољубљу деце која су доживела ратне трауме. Данашњој младој публици ова прича може деловати скоро као немогућа или измишљена. Нашој деци, па и нама одраслима, тешко је да чак и замислимо какве су се страхоте дешавале у нашој земљи у периоду Првог светског рата. Трагедија губитка целе породице у једном дану, од једног обичног дечака, створила је хладнокрвног ратника - осветника. Ипак, ова ратна драма завршава се тако што се у нашем малом јунаку буди дух праштања.

 

 
Мали каплар (Фото: Н. Кукољ)

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост