Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Михаило Лазић - Милан принц и принцеза Љубица


Табла Часопис 16:00:00 0

Наташа Липовац, ОШ "Вук Караџић" Београд


 


Давно, давно, у стара времена, принц Милан чуо је да ко савлада троглаву аждају добија прелепу принцезу Љубицу. Али, Љубичино краљевство било је девет земаља даље. То опази бог Аполон (он је бог љубави). Аполон долете и даде принцу Милану магични брод. Милан се захвали Аполону и Аполон одлете.

Следећег јутра су Милан и девет војника кренули да убију аждају. Али, то није било лако. Аждаја је могла да бљује ватру и муње. Милана није било брига. Када су стигли, аждаја је била велика преко тридесет метара. Милан нападе аждају и одсече јој једну главу. Аждаја се наљути и опече му руку. Милан викну: "Повлачење!" и сви побегоше. Следећег дана Милан и девет војника дошли су поново и имали си више среће. Аждаја је спавала. Милан јој тихо приђе и одсече јој још две главе, и врати се на брод.

У сред ноћи, младић Иван прође и виде аждајину главу. Иван помисли да би ако узме Милану све три главе могао би да добије принцезу Љубицу.

Када се Милан пробудио, видео је да су аждајине главе нестале. Милан је обишао све који су му били сумњиви, све док није стигао до Ивана. Када су отишли до суда, суд им је рекао да победник у двобоју добија Љубичину руку. И двобој је почео. Милан је први замахнуо, али Иван се сагну, потеже мач и повреди му ногу. Милан се наљути, узе мач и прободе га. Судија викну: "Имамо победника,  Милана!" И Љубица се уда за Милана. Живели су срећно до краја живота.Михаило Лазић, II/4

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост