Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Алекса Поповић - Магична кока


Табла Часопис 11:00:00 0

Наташа Липовац, ОШ "Вук Караџић" БеоградМагична кока


Н
екада давно у једном далеком краљевству живели су краљ и краљица који су након тринаест година добили дуго жељену ћерку.
Направише велико славље поводом њеног рођења и позваше све становнике краљевства као и све краљеве и краљице других држава.
Принцеза доби много драгоцених и вредних поклона: златних огрлица, дијаманата, бисера, рубина. Ипак, девојчица се највише обрадова малом жутом пилету које јој поклони старица из села. Милог гласа старица је рекла принцези да, ако се лепо буде старала о пилету оно ће је када буде постало кока пријатно изненадити.
Девојчица је расла, а уз њу и њено пиле. Неговала га је, мазила, певала му, играла се са њим. Где је ишла принцеза ту је ишло и њено пиле.
Када пиле порасте и постаде лепа, бела кока догоди се оно изненађење о коме је мила старица принцези говорила. Сваке вечери кока за принцезу снесе по једно златно јаје.
Када је за то сазнала зла вештица из пећине пожелела је да се одмах докопа принцезине магичне коке. Тако једне вечери учини себе невидљивом и док је принцеза спавала украде јој коку.
Када је принцеза схватила да је кока нестала од туге се разболе.
Краљ је подигао цело краљевство на ноге да траже принцезину коку, али нико није могао да је пронађе.
Тада се појави један младић из села и даде краљу реч да ће он бити тај који ће коку вратити принцези.
Младић пређе седам мора, седам гора, надмудри седам љутих аждаја да би стигао до пећине у којој је зла вештица држала коку. Када младић рече вештици зашто је дошао, она му одмах даде принцезину коку, јер јој је била безвредна, пошто њој није давала златна јаја.
Само старица која је поклонила принцези коку знала је да она даје златна јаја само када је срећна, а и чистим, добрим срцима као што је принцезино.
Када је младић донео коку принцези она одмах оздрави.
Младић и принцеза се заљубише на први поглед.
Краљ одушевљен што је младић вратио осмех на лице његове ћерке даде руку своје кћери младићу и повери му да влада краљевством.
Младић и принцеза су живели срећно до краја живота са троје деце и коком која је срећна наставила да им даје златна јаја.
Народ у краљевству их је много волео јер су златна јаја даровали онима којима је помоћ била потребна.
Алекса Поповић, II-4

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост