Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » БЕОГРАД ДОБИО ШАМПИОНЕ У БОЋАЊУ


Табла Часопис 08:00:00 0

Биљана Батез, ОШ „Алекса Шантић“ Београд - Калуђерица


 


Данас је на теренима Спортско - рекреативног центра „Олимп Звездара“ одржано првенство Београда у боћању за особе са инвалидитетом које је окупило око 100 учесника, а које је како одзивом то и интересовањем потврдило епитет ове дисциплине  као најпопуларнијег и најмасовнијег спорта.

Овогодишње првенство је уједно  део пројекта „Спорт за све “, који реализује Спортски савез особа са инвалидитетом Београда, уз подршку УНИЦЕФ-а и НЦР Фондације и у сарадњи са Градом Београдом, односно са секретаријатом за социјалну заштиту и секретаријатом за спорт и омладину.

  

Првенство је окупило учеснике са простора целог Града, оба пола и свих узраста и видова инвалидитета, својим присуством су се издвојили (корисници удружења Победник, школе Стефан Дечански и ОШ „Алекса Шантић“ из Калуђерице) а звање најбољих за ову годину избориле су екипе (Специјална болница за церебралну парализу, Дом Сремчица, удружење Победник).

Посебну пажњу на овом такмичењу измамили су заједнички наступи ученика школа за децу са инвалидитетом „Миодраг Матић” и „Др Драган Херцог школе „Стефан Дечански (ученика оштећеног слуха) са ученицима школе „Алекса Шантић из Калуђерице. У овим „инклузивним“ мечевима наступало се по модификованим правилима у екипама које су чинили по један ученик из наведених школа за децу са инвалидитетом и један ученик из школе „Алекса Шантић“. Мечеви су били веома узбудљиви. Играло се по куп систему, на елиминације, што није био првенствени циљ. Највише успеха у овом надметању имао је пар Лазар Алилковић (школа „Стефан Дечански) и Лука Стевановић (школа „Алекса Шантић) који је у финалном мечу био успешнији од пара Кристина Павић (школа „Миодраг Матић) - Илија Думић (школа „Алекса Шантић). У надметању за треће место победио је пар Анђела Мирковић (школа „Миодраг Матић) и Марија Лазаревић  (школа „Алекса Шантић). Основни циљ ове акције, упознавање и зближавање ученика ових школа, је у потпуности успео, што је резултирало међусобним договором о будућим сусретима и дружењима.

Манифестација је с правом побудила запажено интересовање а међу бројним посетиоцима и гостима је посебно значајно истаћи подсекретара за спорт и омладину Града Николу Рајичића и Весну Дејановић из канцеларије Уницеф-а који су својим присуством дали посебан допринос.

Захваљујући фондацији НЦР и партнерству УНИЦЕФ-а и Града Београда, до краја године биће организован низ сличних манифестација и континуираних спортско-рекреативних активности којим ће се додатно промовисати и подстицати значај спорта и физичке културе и инклузивни приступ као битан део система друштвених вредности заједнице. Наредна манифестација нас очекује већ 9. новембра у Спортском центру у Обреновцу. «
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост