Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Словенска митологија мало другачије


Табла Часопис 10:00:00 0

Нада Чупковић, АКУД „Коло“ Копар, Словенија


 


Деца из школе српског језика у оквиру АКУД Коло из Копра (Р Словенија) имају једну питалицу за вас:
»Да ли знате како се зове врховни бог у словенској митологији? Да ли познајете митска бића и како су изгледала митска насеља? Не знате?
Пошто сте пропустили врло занимљиву радионицу одлучили смо да знање поделимо са вама. Дакле:
Врховни бог старих Словена био је Сварог, Перун је данашњи св.Илија, затим бог ветра и воде, Стрибог, у песмама се представља као Југ Богдан, бог Дајбог је у ствари данашњи приказ св.Саве.
Морана, богиња зиме, и данас постоји обичај у Словенији да се спаљује лутка за време машкара-пуст и тиме народ призива богињу пролећа, Весну, да дође.

 
Карактеристично за митска места је да се избегавају ноћу, јер тада митска бића и зле силе највише делују, то су далека места, чудног земљишта, раскрснице... заштита од свих злих сила и бића су: црвени конац, бели лук, гвожђе, огледало, крст и наравно, природно смејање.
Ми смо све то научили уз проф. Мају Красин Матић која је само за нас дошла из Београда и дружила се са нама на радионици посвећеној словенској митологији где смо гледали и цртаће о митским бићима, слушали занимљиве приче и напрвили права мала митска насеља. УЖИВАЛИ СМО!«

 
Ова школа која постоји већ седам година обогаћује наставу српског језика, културе и традиције различитим садржајима путем којих деца из треће генерације наших досељеника у Словенији сазнају више о свом културном и историјском наслеђу. Ово је трећа радионица у низу предвиђених, а изведене су још и радионице о српским градовима и српским народним ношњама.
Шта ће учитељице из ове школице припремити малишанима у новој школској години нека остане мала тајна.

Пшшшшшт!

(школу српског језика у оквиру АКУД Коло из Копра суфинансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарста спољних послова Републике Србије)

Аутор текста: Нада Чупковић«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост