Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Премијера представе за децу „Моби Дик“ у режији Снежане Тршић


Табла Часопис 14:00:00 0У Малом позоришту „Душко Радовић“ у петак 08. децембра у 20 сати премијерно ће бити изведена представа за децу која је настала према по мотивима романа Хермана Мелвила „Моби Дик“ по тексту Димитрија Коканова у режији Снежане Тришић.

О ПРЕДСТАВИ

Моби Дик је у путописима морепловаца остао забележен као највећи, најстрашнији и најопаснији кит свих времена. Херман Мелвил је 1851. године написао  роман у коме потера капетана Ахаба и осталих морепловаца са брода Пиквод за Моби Диком прераста у епску пустоловину. У нашој представи главни лик је девојчица Рејчел, која се усудила да Моби Дика сагледа на другачији начин.

У драматизацији се пошло од чињенице да оригинални текст нема женске јунаке, па је донесена одлука да протагонисткиња буде девојчица из садашњости која кроз свет снова путује у прошлост где се суочава са наративом Моби Дика. Овај наратив је такође адаптиран третирајући теме односа човека и природе, тј. помирења човека са природом.

Моби Дик је у овом свом адаптираном облику прича о авантури која спаја свет реалности и фантазије, а та аванутура је уствари пут који дете пролази како би се суочило и ослободило својих страхова. Ово путовање је испуњено темама односа човека и природе, односно човека и животиња.

Сценографију је радила Љубица Милановић, костим Милица Грбић-Комазец, музику Срђан Марковић, а сценски покрет Дамјан Кецојевић.

У представи играју Јована  Гавриловић, Душица Синобад, Дамјан  Кецојевић, Јелена Ћурувија Ђурица, Милош Анђелковић, Саша  Кузмановић и Филип  Хајдуковић.

Прву репризу представе „Моби Дик“ публика ће имати прилику да погледа у суботу 09. децембра у 17 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“.
________________________________________
Сезона 2017/2018

По мотивима романа Хермана Мелвила

„МОБИ ДИК“

Текст: Димитрије  Коканов
Режија: Снежана  Тришић
Драматург: Димитрије  Коканов и Мила Машовић-Николић
Сценографија: Љубица Милановић
Костим: Милица Грбић-Комазец
Музика: Срђан  Марковић
Сценски покрет: Дамјан Кецојевић

Играју:

Девојчица  Рејчел..................................ЈОВАНА  ГАВРИЛОВИЋ
Мама, Хоботница.........................................ДУШИЦА СИНОБАД
Тата, Капетан Ахаб, Компас...........ДАМЈАН  КЕЦОЈЕВИЋ
Пелег, Лампа.............................ЈЕЛЕНА  ЋУРУВИЈА ЂУРИЦА
Квиквег, Месец.......................................МИЛОШ АНЂЕЛКОВИЋ
Старбак, Морски Талас..........................САША  КУЗМАНОВИЋ
Исмаил, Мапа............................................ФИЛИП  ХАЈДУКОВИЋ
Море, Морнари.......................................................................СВИ

________________________________________

О РЕДИТЕЉУ

Снежана Тришић рођена је 1981. у Београду. Позоришну и радио режију дипломирала је 2009. на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Николе Јевтића и Алисе Стојановић.

Од 2013. је стално запослена редитељка суботичког Народног позоришта до 2015. када постаје асистент на Катедри за позоришну и радио режију ред. проф. Ивани Вујић на Факултету драмских уметности у Београду. Завршава Докторске уметничке студије  у драмским и аудио визелним уметностима на Факултету драмских уметности у Београду.

Похађала је Интернационални семинар за позоришне редитеље у организацији АSSIТЕЈ Немачке уз сарадњу међународног АSSIТЕЈ-а, у Schnawwl позоришту у Манхајму, које је огранак Националног позоришта у Манхајму, једног од четири национална позоришта у Немачкој, Манхајм, 2015.


Као добитник КЕНЕДИЈЕВЕ СТИПЕНДИЈЕ (John F. Kennedy Center for the Performing Arts, U.S. State depertment) учествовала је у програму за позоришне редитеље  и похађала бројне радионице, семинаре и конференције у Вашингтону, Њујорку и Чикагу, 2010.

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост