Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Јована Петковић - Мост разумевања - међугенерацијска повезаност


Табла Часопис 10:00:00 0


Зорица Перић, ОШ „Дража Марковић Рођа“ СмољинацМост разумевања - међугенерацијска повезаност


С
тарије треба уважавати. На улици често виђам непристојно понашање према старијим особама. Трудим се да личним примером покажем својим вршњацима како треба да се опходе према старијим особама.
Једном приликом, док сам се возила аутобусом према граду, за једну баку није било места за седење. Устала сам и уступила место старици. По погледу сам закључила да је веома ценила мој поступак. Када смо другарица и ја изашле из аутобуса, запазила сам да ме је посматрала зачуђено. Очигледно, моја пријатељица до тада није имала ту навику да уступи место старијима од себе у превозу.
Прошло је неко време, а мени се указала нова прилика за лепим понашањем према старијој особи. Иако сам журила да купим ужину и стигнем на први час, дека у реду иза мене ослањао се о штап. Рекла сам му да слободно приђе каси испред мене, ионако не журим. Дека се обрадовао, а и мени је срце било пуно. Ово је наизглед ситница, али ситнице чине наш живот радоснијим.
Догодило ми се и то да  сам присуствовала ружном догађају када су неки неваспитани дечаци оборили у парку болесну старицу, трчећи несмотрено крај ње. Пришла сам, пружила јој руку и она ми се захвалила на помоћи.
Није тешко бити љубазан према старим и немоћним лицима. Зато вас молим да послушате мој савет. Ако сам могла ја, можете и ви, другари! Не подсмевајте се тужноме, него настојте да га усрећите... макар осмехом, лепом речју, испруженом руком.


Јована Петковић, шести разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост