Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » Армин Ибрахимбеговић - Зачарана краљевства


Табла Часопис 10:00:00 0

Марица Ферхатбеговић, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина

 

Зачарана краљевства


Б
ио једном давно ако не и прије, негдје далеко ако не и даље један велики дворац у коме је владао мудри краљ. Једног дана у краљевству је избила побуна између чаробњака и вјештица. Бјеснила је годинама, била је окрутна и однијела животе многих припадника култа магије. На крају је остао само један чаробњак и једна вјештица. Да их нико не би узнемиравао, они су се сакрили негдје у краљевству.
Тако се једног дана иза побуне у краљевству родио принц плаве косе и са плавм очима. Принц је био најљепши од свих принчева на свијету. Пошто није могла поднијети радост у краљевству, зла вјештица  је створила облак препун најопакијих болести. Намјера јој је била да уништи, не само ово већ и сва околна краљевства, у нади да ће се чаробњак наљутити и изазвати је на двобој. Много се дјеце и одраслих разбољело од  вјештичине чаролије. Једног дана када је излазио из палате са својом најбољим пријатељицом, принц је угледао огроман зелени облак. Када је пролетио изнад њих, принц и дјевојчица су се само закашљали и наставили своју игру. Након пар дана принц и његова пријатељица су се тешко разбољели. Краљеви доктори су кроз сузе рекли краљу да је његов син добио диабетес мелитус, болест која разара здравље младог принца. Краљ је био очајан и упитао је за принчеву пријатељицу. Доктори су погнуте главе рекли да је она добила канцер и да неће дуго живјети. Објаснили су да су те болести тек однедавно забиљежене и да за њих нема лијека. Краљ се гушио у сузама, али није губио наду. Одлучио је да ништа не говори принцу и његовој пријатељици.
Наредио је слугама да иду од краљевства до краљевства и читају објаву у којој је написано да ће ономе ко излијечи принца и његову пријатељицу, дати чак 100 врећа са златницима. Убрзо су се одаје двоје пријатеља испуниле лијечницима и траварима. Но, све то је било узалуд, чак се принц умало отровао од силних лијекова које је добио. Након пар мјесеци принчев отац је умро од неке опаке болести дотад непознате свијету. Принц је наслиједио краљевство. Млади краљ је мудро владао те је и сам покушао направити неки лијек за себе и пријатељицу, али базуспјешно. Када је примијетио да његовој пријатељици није остало још дуго времена живота, одлучио је да је развесели. Одвео ју је на путовање краљевством и тако су једног сунчаног дана набасали на једну пећину у шуми. Ушавши у пећину угледали су једног старца како прави неку јуху. Пришли су му и упознали се. Кроз дужи разговор схватили су да је то чаробњак. Били су пресрећни што су га пронашли. Када је пријатељица изашла из пећине, млади краљ је испричао чаробњку шта је учинила вјештица. Затим је пријатељица поново ушла у пећину. Чаробњак је схватио колико су они пропатили ради вјештице те је, милујући их по коси, изговорио неке чаробне ријечи од којих су они оздравили. Сузе радоснице су се слијевале низ младалачке образе краља и његове пријатељице. Захваљивали су се и краљ је позвао чаробњака у свој дворац да тамо излијечи све оне које је вјештица разбољела. Пристао је одмах јер је доброта била његова прва особина која је записана међу његовим моћима. Пут до дворца био је дуг и исцрпљујући.
Стигавши у доврац чаробњак се одмах попео на врх највеће куле, изговорио је чаробне ријечи и пљеснуо рукама. Затим је чаробна свјетлост обасјала сва краљевства која је вјештица зачарала, а сви који су били болесни, су оздравили. Када је свјетлост стигла до вјештице, већ је било касно, она се истопила у слану воду од снаге чаролије коју је бацио чаробњак.

Убрзо су се становници овог и свих осталих краљевстава у околини сјатили на весеље које је трајало дуго, а неки кажу да траје чак и до данас.Армин Ибрахимбеговић, VIII разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост