Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Креативно до знања - ОШ "Бранко Радичевић", Нови Сад-


Табла Часопис 12:00:00 0


Нада Чупковић, АКУД „Коло“ Копар, Словенија

 

Креативно до знања -
- ОШ "Бранко Радичевић", Нови Сад-


Као и све школе и ОШ Бранко Радичевић из Новог Сада се труди да поред редовне наставе својим ученицима понуди и додатне садржаје којима обогаћује њихово знање путем креативног рада. Оно што ову школу издваја је изузетан стручни кадар који своје знање и позитивну енергију несебично нуди генерацијама деце већ више од 60 година. У том раду се посебно истичу часови руског језика, под стручним водством проф. Наде Тадић, која овај језик деци читав радни век приближава на различите начине: од представа на руском, гостовања на фестивалима до осмишљавања других креативних садржаја, зато занимање за руски језик у овој школи непрестано расте. Велика пажња се посвећује волонтеризму кроз различите пројекте које води проф. Тања Нотарос Гагић; хуманитарне акције, шаховска и друге секције те изборни предмети који својим садржајем далеко превазилазе очекивања предвиђена програмом јер су усмерени у вишемесечно пројекно учење. Један од таквих изборних предмета је и свакодневни живот људи у прошлости који води проф. историје Бранислава Јовановић. По чему је овај предмет постао тако препознатљив нам објашњава професорка Бранислава: „Ученици наше школе већ дужи низ година похађају изборни предмет свакодневни живот људи у прошлости. Овај предмет је наставак народне традиције из првог циклуса. Поред обавезних тема у оквиру годишњег плана, ученици сваке године бирају једну тему коју обраде детаљније. Претходних година су то биле дечије играчке у прошлости потом оглавља за народне ношње затим женски и мушки украси за главу кроз историју и прошле школске године одевање кроз историју. Посебност израде у употреби различитих материјала: од новинске хартије, кесица чипса, смокија и других грицкалица, хамера у разним бојама и креп папира.

Ове школске године ученици од V – VIII разреда направили су тринаест народних ношњи од папира у природној величини. Сами су бирали ношње које ће израђивати и радили су у групама. Процес је трајао од октобра до фебруара. Заступљене су следеће ношње: буњевачка, словачка, мађарска, ромска, банатска, бачка, сремачка, влашка, шумадиjска, ужичка, врањанска , Босилеград и српска из Призрена.
Свака ношња постала је једна прича јер су ученици имали задатке да проуче елементе ношње, географско подручје одакле потичу, занимљивост о њихој култури, народне изворне песме и игре (фолклор) као и традиционална јела. На часовима су групе презентовале информације до којих су дошли током вишемесечног истраживања.
На овај начин смо премостили разлике и предрасуде између појединих етничких група и приближили их развијајући и подстичући толеранцију, поштовање и љубав. Свакодневни живот у прошлости пружа неограничене могућности у начину извођења наставе као и корелацији са другим предметима а деци даје потпуну слободу израза и креативности. На овом предмету се глуми, игра, пева, ваја, слика и учи“.
И ту није крај... професори већ сада размишљају о будућим пројектима којима ће заинтересовати своје ђаке и тиме им омогућити да стекну додатна знања кроз игру и тимски рад.
А деца? Па деца са нестрпљењем очекују нове идеје и радују се новим изазовима. :)
Да ли сам вам заголицала машту? Прошетајте Футошком улицом и свратите у ОШ „Б. Радичевић“, погледајте шаролики улаз у школу, поздравите децу, прочаврљајте са учитељицама и наставницима, посетите их на дану отворених врата, учествујте у њиховим хуманитарним акцијама, биће им драго :)

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост