Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Миа Збућновић - Стигла нам је зима


Табла Часопис 09:00:00 0

Слађана Толанов, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Змајево

 

Стигла нам је зима


Ј
есен је полако отишла. Поздравила се са нама и махнула нам руком! Обећала је да ћемо се опет видети. Одлучним кораком у наше животе крочила је хладна, бела зима. Својим леденим рукама чврсто је загрлила моје село.
Снежни облаци као беле лађе плове сивим небом. Посипају нас белим, веселим пахуљицама. Оне као небеске балерине плешу док падају са висине. Праве весело и спретно пируете. Баш су веште! Покривају кровове кућа и широке улице. Све је лепше! Бело и чисто!
И дрвеће је добило нову одећу и уморне гране нису више голе. Зима их је обукла у беле хаљине, дугих чипканих рукава. И куће су добиле нове шубаре и накривљене шешире. Травњаци испред кућа су добили дебеле тепихе. На њима се весело смешка Снешко Белић. И природа, а и неке животиње полако се спремају за зимски сан. Само су се врапци шћућурили испод стрехе. Дрхте од зиме и надају се да ће пронаћи мрвице.
Мраз је замахнуо својим чаробним штапићем и прозоре украсио сребрном чипком. Уместо завеса разних боја, сада на свим прозорима висе његове чипкане. Зима је пробудила и уснуле димњаке. Из њих се високо према облацима диже густи, сиви дим. Вијори на ветру као застава.
У кућама људи уживају у пуцкетању ватре. Мачак дрема крај топле пећи. Док пуцкетају дрва он сања миша! Где је?
Једино деци није хладно. Обучени у топлу одећу, са осмехом на лицу, трче по снегу док он шкрипи под њиховим ногама. Радују се играма на снегу и весело се спуштају санкама са брега. Чује се радосна цика и галама! Воле када им се пахуље нежно лепе за лице јер воле снег и зима је многима омиљено годишње доба. 
  Миа Збућновић, III-1

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост