Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » Срећна Баба Марта!


Табла Часопис 08:00:00 0


Марина Цветковић, ОШ „Стефан Немања“ Ниш

 

Срећна Баба Марта!


Ово је поздрав који се чује на сваком кораку 1. марта, не само у Бугарској, већ и од њених држављана који живе свуда по свету.  Али њу не чини само поздрав већ и мали, од вуне направљени, црвено-бели украси, МАРТЕНИЦЕ, које ће већина имати на својим капутима, а управо они, по веровању, доносе здравље, срећу и дуг живот!
И ове године смо се одазвали позиву, и били део обележавања најлепшег бугарског празника Мартенице, које организује лекторат за бугарски језик при Филозофском факултету у Нишу и Друштво српско-бугарског пријатељства Рила.
Богат културно уметнички програм припремили су студенти  департмана, као и наши ученици Основне школе „Стефан Немања“. Песмом су се представили ученици  одељења III/1,  Мила Станковић, Елена Лазић, Јаков Јовановић, Уна Стјепановић, Мина Протић, Дуња Костић, уз пратњу на  кахону, Косте Гоцића. Ученици VII/1 одељења, Сташа Јовановић и Никола Томић, говорили су стихове о Баба Марти, на буграском језику. Најмлађи учесници су оставили велики утисак на све присутне, госте из  Бугарске, професоре, студенте.
Мартеница је красила све присутне, а ми смо били део ње!   
 

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост