Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » “Алиса у земљи чуда” на Четрдесет осмим сусретима професионалних позоришта лутака Србије


Табла Часопис 10:00:00 0

Алиса у земљи чуда (фото: Матија Давидовић)
Ансамбл Позоришта лутака Ниш данас путује у Зрењанин, где са представом „Алиса у земљи чуда“ учествује на Четрдесет осмим сусретима професионалних позоришта лутака Србије.
Реч је о најзначајнијем националном луткарском фестивалу, који организује УНИМА центар Србије. У Србији постоји седам професионалних позоришта са луткарском сценом, а домаћин је почев од 1962. године сваки пут друго позориште. Домаћин овогодишњих Сусрета је Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина. Сусрети се одржавају од 11. до 14. марта.
По речима Игора Бојовића, председника УНИМА центра Србије, реч је о “једином еснафском фестивалу у Србији, који је збориште луткарске уметности и свих професионлаца који се баве овом врстом уметности у нашој земљи. Настао је као потреба да се кроз стални фестивал подстиче и унапређује луткарство у Србији, а прерастао је у непрекидни подстицај савременог домаћег лутакрског стваралаштва и врхунског извођачког кавлитета.”
У такмичарском делу програма учествују професионална позоришта лутака из Суботице, Новог Сада, Београда, Зрењанина, Ниша и Крагујевца.
Позориште лутака је са представом “Алиса у земљи чуда” до сада учествовало на пет националних и интернационалних фестивала, на којима јој је додељено пет награда стручних жирија и једна награда дечјег жирија.
Представу је режирао Зоран Лозанчић, а улоге тумаче: Мирјана Ђорђевић, Светлана Михајловић, Слободан Миљковић, Биљана Раденковић, Дејан Гоцић и Тома Бибић.
Позориште лутака Ниш наступа последњег фестивалског дана, у среду, 14. марта у 10 сати у зрењанинском Народном позоришту “Тоша Јовановић”.


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост