Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Харис Халилбашић - Чаробњак у лишћу Старе маслине


Табла Часопис 08:00:00 0


Марица Ферхатбеговић, Прва основна школа, Живинице, Босна и Херцеговина

Чаробњак у лишћу Старе маслине


Док нисам знао читати, волио сам слушати приче о необичним и посебним стварима у природи. Сада сам читам, тражим и истражујем интересантне природне појаве. Скоро сам од наставнице чуо за један лијеп и посебан природни споменик који се налази у приморском граду Бару. Прича ме одушевила па сам почео тражити и читати све о њој. Због свега тога у мени се јавила жеља да дођем и видим ту краљицу која влада вијековима.

Њена историја ме задивила. Волио бих да могу доћи, стати крај ње и слушати тихи шапат лишћа које прича о давним временима и људима који је нису успјели покорити и уништити. Волио бих помиловати стару, испуцалу кору на њеном стаблу коју ни пожари нису могли прогутати. Из њих је као и из многих других битки излазила као побједник. Поносно се поново дизала и према небу пружала своје гране.

Попут човјека који не жели отићи са свог огњишта и она је своје коријене пустила дубоко у љуту камениту земљу као да жели дати примјер људима како се бори за свој дом. Замишљам да сједим испод њене густе крошње, затварам очи и у мислима већ видим давне храбре ратнике који се под њом моле за срећу и за оздрављење својих јуначких рана. Видим и болесне који са надом у очима моле за оздрављење. Ту су и љути непријатељи који један другом под њеним окриљем пружају руку помирења. У мислима ми је и слика младих и заљубљених који се под њеном крошњом заклињу на вјечну љубав. Попут чаробњака она све те жеље испуњава и као добра вила и даље бдије и влада тим просторима. Попут мајке својим гранама грли и штити седам нових стабала, своје кћери и синове, учећи их и желећи да наставе оно што је она започела.

Душом дјетета ја вјерујем у те приче и у чудотворне моћи старе маслине. Због тога бих желио да могу некада доћи под њене густе крошње и држећи се за руке са осталом дјецом упутити искрену заједничку молитву из срца. Молитву у име све дјеце свијета - да завлада мир. Већ видим како се окрећемо у круг чврсто стиснутих руку и са погледом у крошње изговарамо: „Не крадите дјеци дјетињство, нахраните свако дијете и зачарајте одрасле да се воле.“
Ако никада не будем имао прилику за долазак,  ја ћу и даље као и до сада сваке ноћи молити се за то. Надам се да ће неко ту молитву чути.
Харис Халилбашић, VI разред

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост