Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » Европска награда нашој учитељици


Табла Часопис 16:00:00 0


Тања Олеар-Гојић, ОШ „Драган Лукић“ Нови БеоградТања Олеар-Гојић


За организоване активности у својој школи и Менси Србије у току Недеље открића (STEM Discovery Week 2018), Тања Олеар Гојић учитељица у ОШ Драган Лукић“ у Београду, освојила је једну од 32 Scientix STEM Discovery Week награде и са осталим добитницима награђена је присуством на 23rd Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab, која се одржала од 22. - 24. јуна у Бриселу, у Белгији, у организацији European Schoolnet, Scientix-а и STEM Alliance. (http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18/winners)

Добитници Scientix награде


Scientix заједница наставника Европе створена је ради промоције науке и унапређења рада наставника у СТЕМ дисциплинама. Наставницима омогућује сарадњу, усавршавање, али и презентацију сопственог рада. (http://www.scientix.eu/)

Радионици је присуствовало 47 наставника из 20 европских земаља: 32 добитника Scientiks награде, 17 добитника STEM Alliance награде и 3 Scientix амбасадора. Првог дана је дата шанса сваком добитнику да прикаже свој рад на основу кога је добио награду, након чега су уследиле две радионице. Следећег дана је рад био организован по групама и темама које су биле веома занимљиве, а прилагођене жељама учесника. Све је било фантастично организовано и свим добитницима су били плаћени сви трошкови, а поред рада, значајан део посвећен дружењу и успостављању контаката међу наставницима који ће сигурно резултирати сарадњом на неком новом пројекту највероватније на eTwinning платформи за наставнике.(http://www.scientix.eu/news/news-all/news-detail?articleId=755085)

 
Мапа добитника награде (лево) и групни рад (десно)

Тања је учитељица у ОШ Драган Лукић у Београду, Scientix амбасадор,  Microsoft иновативни едукатор експерт, а као члан Менсе Србије оснивач је СИГа УченIQ  и суоснивач СИГа за развој памћења и учења. Аутор је програма Од цртања до програмирања, програма за развој алгоритамског мишљења који је подржала и Менса Србије, и акредитованог програма стручног усавршавања наставника Учимо брзо и лако, јер знамо како.

 

У току STEM Discovery Week, Тања је, већином са колегиницом Мирјаном Тишмом, која је такође члан Менсе и суоснивач поменутих СИГова и аутор истих програма, организовала неколико активности унутар своје школе, али и у оквиру бесплатних Менсиних активности за децу. Представиле су свој досадашњи рад и програм развоја алгоритамског мишљења на Сајму пројеката чланова Менсе где су одржале и радионицу програмирања роботићма за децу до 10 година. Такође и у својој школи организовале су неколико радионица са истим циљем да деца науче програмирати помоћу едукативних робота. За наставнике Тања је одржала предавање на тему Say yes to STEM with Scientix and Go Lab где су представљене могућности које пружа Scientix платформа за наставнике. У својој школи Тања је организовала изложбу дечијих радова на тему STEM Discovery Week и Дан планете земље, а као круна свих догађаја је била радионица Играј се и истражуј о електрицитету и магнетизму у просторијама Менсе Србије. На тој радионици осим експериментисања са правим елекричним колима и магнетима, деца су имала прилике да се упознају и са предностима коришћења технологије кроз симулације у циљу истраживања и откривања природних закона.... Већину активности Тања је представила на званичном блогу STEM Discovery Week као један од ретких аутора из Србије. Због тога је изабрана и награђена као један од 32 наставника из Европе који су овај догађај учинили занимљивијим у својој средини, а ове године једина је од награђених из Србије. (http://sdw-blog.eun.org)


Додела награде Тањи Олеар-Гојић
Ово је пример да се добри примери праксе, који долазе са наших простора, цене и у Европи и у свету, али треба учествовати у догађајима и приказати свој рад. Константно стручно усавршавање може да се организује и кроз рад на бесплатним семинарима и вебинарима на  европским платформама. Можда још неко време заслужени бодови неће бити признати  на начин на који би ми желели, али ће се научити јако пуно и оствариће се контакти са колегама широм Европе, а у језичким и информатичким компетенцијама у којима на почетку не морамо бити експерти,  временом видно напредујемо. Постоји већ значајна група наставника и учитеља из Србије, који су чланови европских и светских заједница наставника, који веома успешно учествују у многим активностима.- истиче Тања Олеар Гојић«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост