Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » » Софија Ковачевић - Милица и чаробно сјеме


Табла Часопис 12:00:00 0
Милица и чаробно сјеме

Јуче је Милици био рођендан. Напунила је пет година. Питала је маму може ли да се прошета до оближњег парка. Мама јој је рекла: „Добро, али се чувај и брзо се врати”. Милица пође ка парку. Када је стигла у парк, била је баш срећна зато што је по први пут отишла сама негдје, јер су јој до сад сви стално говорили да је мала да било гдје иде сама. У парку је било много клацкалица, тобогана и љуљашки.
Милица угледа своју другарицу, са којом се често игра у парку. Приђе јој и започеше игру. Дивно су се забавиле, али брзо дође вријеме да се врате кућама. Када се Милица вратила кући, била је јако уморна, па је одмах заспала. И онда је сањала како неко чудно мало сјеме лебди у ваздуху. Милица је у сну пратила то сјеме које ју је одвело до једног грма. Милица разгрну зелени грм, и кад мало боље погледа, угледа Град лептира. Много необичних, шарених лептира летјело је унаоколо. И онда је Милица почела да се игра са лептирима, који су јој слијетали на руке и косу… Одједанпут се Милица трже и пробуди.
Чим је устала, почела је да прича како јој је било у Граду лептира. Сви су јој говорили: „Милице, то је само сан. Град лептира не постоји.” Милица је знала да је ипак она у праву и да Град лептира постоји и да је она у њему била. Убрзо се појави бака и рече јој да пођу у шетњу. Милица пристаде.
Док је Милица уживала у шетњи, угледала је исто оно необично сјеме. Хтјела је да га прати и пође за њим, док бака остаде на клупи, загледана у цвјетиће на својој љубичастој сукњи. Милица је пратила сјеме, али је видјела да оно лети све даље од ње. Милица је одустала, кад је видјела да је сјеме одлетјело предалеко. Вратила се код баке и убрзо пошла кући, мислећи о чудном сјемену.
Следјећег дана необично сјеме угледала је у свом дворишту. Била је јако срећна и одлучила је да га прати. Овог пута сјеме није летјело далеко од ње и могла је да га прати. Ишла је за њим и дошла до грма, истог као из њеног сна. Разгрнула је грм и одушевила се кад је видјела много шарених лептира са крилима која свјетлуцају на сунцу. Дуго се играла са лептирима, који су јој поклонили цвјетну хаљину и прогласили је посебном принцезом Града лептира. При одласку, лептири јој рекоше да је у њиховом граду увијек добродошла. Поклонили су јој и цвјетну тијару и на тијари необично сјеме маслачка. Тијара је за све друге људе била невидљива, као и необично сјеме. Рекоше јој да, кад год пожели да дође у Град лептира, само треба да пусти сјеме и да га прати, а оно ће је довести до Града лептира.
Милица је била срећна зато што је схватила да постоји мјесто на коме може да буде принцеза и ужива у игри са лептирима, а да други за то не знају.За Табла Фест 18


СОФИЈА КОВАЧЕВИЋ, II разред, ОШ „Вук Караџић” Беране, Црна Гора

Ментор: Снежана Трифуновић


Друго место по оцени Стручног жирија у категорији литерарни радови млађи узраст


«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост