Стваралаштво

Представљамо

Вести

Упознај Србију

Регионална сарадња

Одрасли за децу

Слободно време

Златни радови

Изложба

» » » » » Јована Глиџић - На табли је писало једно име


Табла Часопис 12:00:00 0
На табли је писало једно име


Леп, зимски дан. Као и бично отишла сам у школу. Ушла сам у учионицу и погледала у таблу где нам учитељица увек напише шта имамао за домаћи задатак.
На табли је писало: Чарли Чаплин.
Требало је да истражујемо о њему. Много тога сам пронашла и прочитала. И мама ми је испричала неке занимљиве ствари. Када сам видела његову слику насмејала сам се. Он је сам по себи био смешан. И била сам сигурна да је имао много среће у животу. Али, изглед може да превари. Његово право име је било Чарлс Спенсер Чаплин. До данашњег дана се не зна ко је заиста био један од највећих комичара свих времена. Никада нису пронашли његову крштеницу. Рано је остао без родитеља и са млађим братом живео у сиротишту. То ме је веома растужило јер му сигурно није било лако. И моја мама је сироче и знам колико је то боли.
Још као мали, Чаплин је волео да глуми и постао је члан дечије позоришне групе. Био је упоран и постао веома познат у свету. Његов лик је био препознатљив и остаће такав заувек. Изгледао је као скитница са смешним полуцилиндром, огромним ципелама и широким панталонама. Толико је постао популаран да су људи широм света покушавали да га имитирају. Најпре је снимао неме филмове, а после и звучне. Интересантно ми је било то да се женио четири пута и да је имао деветоро деце. Волела бих и ја да имам пуно браће и сестара.
У школи смо читали и песму о Чаплину. Учитељица нам је рекла да је он бесмртни кловн - кловн који заувек живи. Заједно смо дошли до једне важне поруке а то је да човек треба стално да се смеје. И Чарлију Чаплину није све било лепо у животу, а ипак је увек био насмејан. Зато бих и ја на крају рекла: „Смејте се, јер смех продужава живот!“
За Табла Фест 18


Јована Глиџић, II/3, ОШ Стефан Немања“ Ниш

Ментор: Данијела Петровић

«
Next
Новији пост
»
Previous
Старији пост