Конкурси

6. ЛИКОВНИ И ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС „ДАНИ ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ 2019“

Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“ расписује:
6. ЛИКОВНИ И ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС
у оквиру манифестације „Дани Данице Јовановић 2019.“

Даница Јовановић, друга по реду српска академска сликарка, је рођена 4. јануара 1886. године у Бешки. Пострадала је нa почетку Првог светског рата 12. септембра 1914. године у Петроварадину. Она представља једну од најзначајнијих српских сликарки с почетка 20. века. Током школовања у Београду и Минхену, као и током летњих распуста у Бешки, она интезивно слика, а као резултат тога остаје богата уметничка заоставштина од стотинак радова. Део тих радова се налази у приватном власништву, а део у Спомен-збирци Павла Бељанског и у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Циљ шестог ликовног конкурса, који организује Друштво српско-грчког пријатељства Бешка у сарадњи са ОШ „Браћа Груловић“, је да се сачува и негује културно-историјска баштина средине у којој је рођена Даница Јовановић , и да се деци омогући упознавање са делима ове уметнице. Као што је и њена највећа жеља била да постане сликарка, што је остварила дипломирајући на јединој Женској ликовној академији у Минхену тога времена, тако је и наша жеља да пробудимо у деци љубав према уметности и стваралаштву. Даница је највише сликала портрете, теме мртве природе и фигуре у народним ношњама, као и пејзаже од којих три приказују мостове: мост код Љум куле, Везиров мост на Дриму и срушени Савски мост у Београду. Мостови који су били актуелни током периода ратова указују да је будно пратила развој ратних операција, али нема доказа да је непосредно учествовала у њима.

У Дому културе „Бранко Радичевић“ у Бешки 01. октобра 2016. г. свечано је отворена Меморијална соба посвећена сликарки Даници Јовановић. Поставком Меморијалне собе, коју чини амбијентална целина базирана на концепту изложбе „Даница Јовановић (1886-1914)“ , ауторке др Јасне Јованов, наставиће да се чува успомена на једну од најзначајнијих уметничких личности српске историје у њеној родној Бешки. Тиме се пружа могућност свим заинтересованим особама да сазнају нешто више о Даници Јовановић, њеном животу и делу.

Позивамо васпитаче, учитеље, наставнике и ликовне педагоге да инспиришу децу причом о животу и стваралаштву Данице Јовановић, подстакну њихову креативност анализом њене заоставштине и омогуће деци да прикажу своје виђење стваралаштва Данице Јовановић и да њихово сопствено стваралаштво дође до изражаја.

Прошле године пристигло нам је много радова из више градова у Србији, али и из Републике Српске и што нам је посебно драго – из Грчке! Око 250 ликовних и литерарних радова послато је из Атине, Бијељине, Новог Сада, Ниша, Књажевца, Прибоја, Футога, Сремских Карловаца, Чортановаца, Новог Сланкамена, Нових Карловаца, Инђије и Бешке. Све њих срдачно поздрављамо!

Теме ликовног конкурса:
1.Лица Србије очима зографа (Тема се везује за 800 година самосталности Српске православне Цркве. Православне манастире су најчешће осликавали византијски и српски фрескописци – зографи. Лепота је схватана као лепота и откровење духовнога света, зато се често нису потписивали. Замислите о чему је тада стваралац размишљао и које је боје користио; или замислите да сте зографи и да у човеку пролазнику видите лице које зрачи благошћу и силином неке фреске или иконе коју сте видели.)
2.Душа Србије – шаре са народних рукотворина (Тема је инспирисана Даничиним родољубивим интересовањем за наше народне рукотворине, а посебно за мотиве са српских ношњи. Пажљиво осмотрите шаре и размислите о њима. Шта у њима видите? О чему оне говоре?)
3.Пред једном Даничином сликом – стална тема конкурса

Теме литерарног конкурса:
1.Лица Србије очима зографа (Тема се везује за 800 година самосталности Српске православне Цркве. Православне манастире су најчешће осликавали византијски и српски фрескописци – зографи. Лепота је схватана као лепота и откровење духовнога света, зато се често нису потписивали. Опишите песмом или причом неку фреску, замислите о чему је тада стваралац размишљао и које је боје користио; или замислите да сте зографи и да у човеку пролазнику видите лице које зрачи благошћу и силином неке фреске или иконе коју сте видели.)
2.Душа Србије – шаре са народних рукотворина (Тема је инспирисана Даничиним родољубивим интересовањем за наше народне рукотворине, а посебно за мотиве са наших ношњи. Погледајте неке фолклорне шаре. Шта у њима видите? О чему оне говоре?)
3.Срце Србије – моје родољубље (Тема је инспирисана Даничином родољубивом тежњом да се након свршених студија бави педагошким радом у Србији, како би тиме била од користи својој отаџбини. Како ви схватате родољубље? Како се и чиме брани земља? Колико уметност и на које све начине може томе да допринесе?)

УСЛОВИ КОНКУРСА:
– На конкурсу могу да учествују деца од 5 до 18 год.
– Радови морају бити самостална дечија остварења.
– Формат и технике ликовних радова су слободни, прилагођени ликовно-изражајном садржају.
– Препоручујемо да се литерарни радови пишу ћирилицом, и ако је могуће да буду у штампаној форми.
На полеђини сваког рада треба читко, штампаним словима, написати следеће податке:
-име и презиме детета, разред, (или узраст)
-назив школе или вртића
-име и презиме ликовног педагога или наставника, учитеља
-контакт телефон или емаil адреса
-уз рад доставити сагласност родитеља за објављивање истог

Радови се не враћају.

Радове слати до 12.септембра 2019. године на адресу:
ОШ „Браћа Груловић“ – за ликовни или литерарни конкурс
Карађорђева 2, 22324 БЕШКА
Телефон: 022/570-115
За остале информације: ђакон Горан Груловић, председник Друштва српско-грчког пријатељства Бешка, 064/ 370 – 3966

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com